Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” Kosova’da başladı. Proje kapsamında Kosova Kamu Güvenliği Akademisi’nde “Fikri Mülkiyet Suçları ve Mücadele” konulu eğitim programı düzenlendi.

Türkiye ile güvenlik iş birliği içerisinde olan dost ve kardeş ülkelerin emniyet teşkilatları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, özellikle polis eğitim kurumları arasında eşgüdüm ve iş birliğinin sağlanması amacıyla 2007 yılından bu yana “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” yürütülüyor. Bu kapsamda iki ülke teşkilatlarının sahip oldukları tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılması, suçla mücadelede ortak bilinç geliştirme ve terminolojilerde birlik sağlanması amacıyla hizmet içi eğitimler veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından “Fikri Mülkiyet Suçları ve Mücadele” konulu eğitimi başarıyla tamamlayan 16 Kosova emniyet teşkilatı personeline sertifikaları Kosova Polisi Zorunlu Eğitimler Müdürü ve Kosova Kamu Güvenlik Akademisi yetkililerinin bulunduğu törenle takdim edildi.

“İlk başvuracağımız en önemli ve önde gelen ülkelerden biri Türkiye’dir”

Kosova Polisi Zorunlu Eğitimler Müdürü Yarbay Driton Zabergja yaptığı konuşmasında, bu eğitimin gerçekleşmesinde katkısı geçen herkese teşekkür ederek, Türk devleti ve Türk polisinin her zaman kendilerinin yanında olduğunu ve bu iş birliğinin gelecekte de süreceğine inandığını vurguladı. Zabergja, “İhtiyacımız olan konularda hem geçmişte hem gelecekte ilk başvuracağımız en önemli ve önde gelen ülkelerden biri Türkiye’dir” dedi.

Program süresince, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TİKA yetkililerinden oluşan heyet Kosova’da ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Kosova Polisi ve Kosova Kamu Güvenliği Akademisi’nden üst düzey birçok yetkili ile fikir alışverişinde bulunuldu. Bu yıl içerisinde düzenlenecek eğitim programları ile önümüzdeki yıl iş birliği yapılabilecek alanların değerlendirildiği görüşmelerde TİKA’nın destek olması beklenen projeler dile getirildi.

TİKA ile T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde, son 9 yılda Arnavutluk’tan Kırgızistan’a, Moğolistan’dan Filistin’e yaklaşık 30 ülkenin güvenlik güçlerine yönelik terörle mücadele, radikalleşme süreci ve önleme yöntemleri, polis liderliği, toplumsal olaylarda müzakere, zirve güvenliği ile uyuşturucu arama teknikleri konularında eğitim programları düzenlendi.