İstanbul’da ’Gezi’ olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu yaralanan ve sağlık problemleri halen devam eden 18 yaşındaki İzmirli Ali Tonbul ve ailesi, izinsiz gösteri yapmaktan Tonbul’a 3 ay 10 gün hapis cezası verilmesini ‘trajikomik’ buldu.

2013 yılında devam eden ’Gezi’ olayları sırasında İstanbul’a gezmeye giden İzmirli Ali Tonbul, ’Gezi’ eylemlerinde başına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu yaralanmış, 22 gün boyunca komada kalmış, üç kez ameliyat geçirmişti. Sara hastası olan ve halen konuşma problemleri yaşayan Tonbul hakkında İzmir’deki ’Gezi’ eylemlerine destek amacıyla Gündoğdu Meydanı’nda kurulan çadırların kaldırılması sırasında polise görevini yaptırmadığı gerekçesiyle dava açıldı. Mahkeme, Tonbul’a izinsiz gösteri yapmaktan 3 ay 10 gün hapis cezası verdi. Tonbul’un cezadan kurtulabilmesi için üç yıl içerisinde aynı suçu işlememesi gerekiyor. Adalet beklerken kendilerinin yargılandığını belirten Tonbul ailesi, kararı trajikomik bulduklarını söyledi.

“BENİM YAPTIĞIM SUÇ DEĞİL”

Yaptığının suç olmadığını ifade eden Ali Tonbul, mücadeleye devam edeceğini belirterek şöyle konuştu: “Üç sene bu suçu işlememem lazımmış. Benim yaptığım suç değil. Adalet geldi ama onların adaleti geldi. Ben yargılandım. Beni orada vurarak katledemediler. Şimdi F tipinde katletmeye çalışacaklar. Orada da direneceğiz. Ömür boyu hapis de isteseler ben mücadeleme devam edeceğim.”

“ADALET BUYMUŞ”

Sağlık sorunlarının halen devam ettiğini dile getiren Ali Tonbul, konuşma problemleri yaşadığını ve altı ayda bir kontrole gittiğini söyledi. Kullandığı ilaçlardan artık sıkıldığını kaydeden Tonbul sözlerini şöyle sürdürdü: “Her gün iki kere ilaç alıyorum. Almazsam nöbet geçirme ihtimalim var. Belki ömür boyu da bu durum devam edecek. Beni katletmeye çalışan polis, elini kolunu sallayarak geziyor ama onu halkın adaleti ile yargılayacağız. Bana ceza verileceğine polisleri yargılayacaklardı ama adalet buymuş demek ki. Böyle bir sonuç bekliyordum.”

“POLİSLERİN YARGILANMASI GEREKİYOR”

Ali Tonbul’un babası Mehmet Tonbul da gerçek adaletin yerini bulmasını beklediklerini söyledi. Halk için bir adalet istediklerini ifade eden Mehmet Tonbul şöyle konuştu: “Benim oğlum da halk, benim oğlum da insan. Biz ilk başta polislerin yargılanacağını düşünüyorduk ama olmayacağını biliyorduk. Düzen, sistem bu şekilde işliyor. Gezi olaylarında sadece benim oğlum vurulmadı. Bu polislerin yargılanması gerekiyor. Bu polislere emri verenlerin yargılanmasını istiyoruz.”

“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK”

Mahkemenin kararı karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Mehmet Tonbul sözlerini şöyle tamamladı: “Şoke olduk. Trajikomik bir olay. Yargıya güvenimiz sarsılmadı tamamen yok oldu. Az da olsa bir umudumuz vardı. Şimdi tamamen yok oldu. Üç yıl içerisinde aynı suçu işlemezse ceza ortadan kalkıyor ama olaylara olup bitenlere sessiz kalınabilir mi? Çok zor. Bu ceza görüntüde insanların gözünü korkutmak.”