ANKARA (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanı Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, merkezlerinin kurumsal yapısı, yeni teknolojik cihazları, uyguladığı bilimsel tedavi yöntemleri ve ortaya koyduğu hizmetlerle dünyanın önde gelen rehabilitasyon merkezlerinden olduğunu belirtti.

TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nin açılışının 15. yıl dönümü, törenle kutlandı.

Merkezdeki törende konuşan Tuğgeneral Bacanlı, merkez inşaatının 1995'teki "Haydi Türkiye Mehmetçikle El Ele" kampanyasının ardından toplanan bağışlarla başladığını belirtti. 2000'de faaliyete geçen merkezde gaziler ve diğer hastaların fiziki ve tıbbi tedavilerinin yanı sıra hayata hazırlanmalarının, rehabilitasyonlarının ve bakımlarının gerçekleştirildiğini ifade eden Tuğgeneral Bacanlı, tesisin 1 milyon 157 bin metrekare alana kurulduğunu söyledi. 

Merkezde psikolojik ve sosyal destek birimleri, meslek edindirme kursları ve spor takımlarının yer aldığını ifade eden Tuğgeneral Bacanlı, spor kulüplerinin sadece gazilerin değil diğer engellilerin de hayata bağlanmasına önemli katkı sağladığını dile getirdi. Spor kulüplerinde 102 lisanslı sporcunun olduğunu ifade eden Bacanlı, sporcuların çeşitli branşlardaki başarılardan örnekler verdi.

Merkezin başta gaziler olmak üzere sivil vatandaşlara da hizmet verdiğine dikkati çeken Tuğgeneral Bacanlı, "Merkezimiz bu yönüyle aslında Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türk milleti ve kendi özüyle bütünleşmesinin en somut örneğini de teşkil etmektedir" diye konuştu. 2000 yılından bu yana 232 bin 853 kişinin merkezin tedavi hizmetlerinden yararlandığını kaydeden Bacanlı, "Bu merkez sahip olduğu kurumsal yapısı, yeni teknolojik cihazları, uyguladığı bilimsel tedavi yöntemleri ve ortaya koyduğu hizmetlerle sadece ülkemizin değil dünyanın en önde gelen rehabilitasyon merkezi olma özelliğini de taşımaktadır" dedi.

- Gazi ve hastaların konuşmaları

Gazi Hakan Dönek, evlerine huzur götürmelerinde merkezin kendilerine büyük katkıları olduğunu söyledi. Merkezi bir hastane olarak değil ikinci bir yuva olarak gördüklerini belirten Dönek, bu merkezin hizmetlerinin geliştirilmesini istedi.

Şehit Binbaşı Mahmut Şahin'in merkezde tedavi gören engelli oğlu Ozan Şahin'in yazıp bestelediği şarkıyı seslendirdiği etkinlikte, merkezde tedavi gören Astsubay Ahmet Kılınç, "Buraya sedyeyle getirildim, ayakta duramıyordum. Tedavilerin başlamasının ardından yürümeye başladım" ifadesini kullandı.

Merkeze gelmeden önce tedavi gördüğü hastanede kendisine yeniden yürümesinin "mucize olduğu" ifadesinin aktarıldığını bildiren Kılınç, "Buradaki tedavimin ardından 6-7 kilometre yürüyor, çarşıya gidip ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum" diye konuştu. 

- Terör saldırısında yaralanan Emniyet Müdürü Ürker

Bingöl'de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralanan ve tedavisi TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde sürdürülen Emniyet Müdürü Atalay Ürker'in merkez için yazdığı şiir de etkinlikte seslendirildi. Ürker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Kasım'da merkeze geldiğini belirtti.

"Sedyeyle geldiğim bu merkezde şu anda sağlığıma kavuşmuş durumdayım" ifadesini kullanan Ürker, tedavisinin sürdüğünü söyledi. 1-1,5 ay içinde tamamen yürümeyi hedeflediğini dile getiren Ürker, merkezdeki yetkililere ilgilerinden dolayı teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından mini dans gösterisi yapıldı, merkezin tarihinin anlatıldığı fotoğraf sergisi ile gazi ve hastaların yaptığı eserlerden oluşan sergi açıldı.

Etkinlik kapsamında TSK Ampute Futbol Takımı ile Bilkent Üniversitesi öğrencilerinden oluşan futbol takım arasında futbol müsabakası gerçekleştirildi, 15. Yıl Hatıra Ormanı'na fidan dikildi.