KAYSERİ (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) göz bebekleri arasında yer alan ve Kayseri'deki 2'nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda modernize edilen paletli araçlar, zorlu parkurlarda göreve hazırlanıyor.

Osman Kavuncu Bulvarı'nda 387 bin metrekarelik alanda 1954 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren komutanlıkta bazı tankların üretimi, bazılarının da modernizasyon ve yenileştirme çalışmaları yapılıyor.

Basına kapılarını açan Kayseri'deki 2'nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda bulunan M60T, Kayar Köprücü Tankı ve diğer paletliler, komutanlıktaki pistte bir gösteri gerçekleştirdi. 

M60T isimli paletli tank yüzde 40 iniş eğimi, yüzde 60 çıkış eğimi ve yüzde 30 yan eğimin olduğu pistlerden yürütülürken diğer bir paletli araç da yapay parkurlarda engel ve hendek testlerinin ardından suyun içinden geçti. 

TSK'nın önemli projelerinden olan ve Türkiye-Almanya işbirliğiyle Kayseri'de üretilen Kayar Köprücü Tankı da 27 metre uzunluğundaki köprü sistemini açarak paletlilerin geçişini sağladı.

Zırhlı araçlar, Kayar Köprücü Tankı ile zorlu arazi koşullarında hendek ve akarsuları rahatlıkla aşabiliyor. 

Gösteriyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Bakım Albay İsmail Amanvermez, TSK'nın envanterine kayıtlı paletlilerin motor ve düzenleri ile atış kontrol sistemlerini yenileyerek, birliklere bakım desteği de sağladıklarını ifade etti.

- Paletli araçların modernizasyonu yapılıyor

Amanvermez, fabrikada Türk mühendisler ve işçilerin desteğiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Lojistik Komutanlığı'nın plan ve emirleri doğrultusunda paletli araçların kit bazında tasarımı, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonunu yaptıklarını vurguladı.

Komutanlıkta ayrıca elektronik ve mekanik cihazların kalibrasyonu faaliyetlerinin de yürütüldüğünü anlatan Amanvermez, şunları kaydetti:

"Dost ve müttefik ülkelerin personeline görev başı mesleki eğitim verilmekte, as birliklere müşavirlik ve teknik destek hizmeti sağlanmaktadır. Kurulduğu günden bu yana komutanlığımızın gerçekleştirdiği en önemli projeler arasında M48A5T1/T2 tank modernizasyonu, İstihkam Savaş Aracı imalatı, TAMAY Tank Kurtarıcı imalatı, M60T Tank Modernizasyonu, M113 Zırhlı Personel Taşıyıcı Modernizasyonu ile M113 araçlara uygulanan muhtelif tadilat çalışmaları yer alıyor."

- Kayar Köprücü Tankı 

Amanvermez, askeri araçların imalat ve modernizasyonunda teknoloji merkezi haline gelen komutanlığın, Kara Kuvvetleri Komutanlığının en önemli projesi Kayar Köprücü Tankı imalatını da yaptığını belirtti.

Projenin önemine dikkati çeken Amanvermez, "Bu projeyle 27 metre uzunluğunda kuru ve sulu açıklıklardan geçmek için mevcut Leopar1A3 tankları üzerine köprü sistemi montajı yapılmıştır. Montaj işlemi tamamlanan araçlar, birliklere sevk edilmektedir" dedi.