Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı ve TESK Genel Başkanvekili Fevzi Apaydın, yeni yıla girişimizle birlikte alkollü araç kullanan sürücülere kesilen para cezalarının 727 lira değil 800 lira olarak uygulanacağını söyledi.

Alkollü araç kullanan sürücülere uygulanacak cezanın her defasında artacağının altını çizen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Yıl içerisinde alkollü araç sürücüleri artık istedikleri gibi rahat olamayacak. Çünkü her defasında yazılacak ceza değişiyor. 2015 yılında ilk defa alkollü araç kullanan sürücüye 800 lira, ikinci kez alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüye 1003 lira, 3 ve sonrası için alkollü araç kullanan sürücülere 1609 lira para cezası yazılacak” dedi.

HAPİSLE YARGILANABİLECEKLER

Ülkemizde ticari araç sürücüleri ve kamu hizmetinde çalışan sürücülerin alkollü olarak trafiğe çıkmaları tümüyle yasaklanmış olup hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promil üzerinde alkollü araç kullanırlarsa işlem yapıldığını anlatan Apaydın, “Yeni düzenleme ile trafik görevlilerince alkol ölçümünde teknik cihazlar kullanılmasının sürücü tarafından red edildiğini hep görüyor, duyuyorduk. Artık bu cihazların kabul edilmemesi halinde yani alkolmetreye üflenilmemesi halinde yeni yılda görevliler tarafından tutanak tanzim edilerek, 2.288 Türk Lirası Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı düzenlenecek ve sürücü belgesi iki yıl geri alınarak araç sürücüsü araç kullanmaktan men edilecek. Yapılan tespit sonucu 1,00 promilin üstünde alkollü olduğu tespit edilen araç sürücülerine ayrıca Türk Ceza Kanununun 179’uncu maddesinden işlem yapılarak adli mercilere sevk edilir ve en az 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle mahkemeye sevk edilir.Yani sürücülerin artık çok dikkatli davranmaları gerekir. Maddi yaptırımın yanında hapis cezalarını da göz önüne almalıdırlar.”

“EHLİYETLERE EL KONULUYOR”

Alkollü araç kullanan kişiye her defasında 20 ceza puanı kesildiğini kaydeden Fevzi Apaydın, şunları dedi:

“Alkollü araç kullanan sürücülerin geriye doğru 5 yıl içerisinde 1’inci defada 6 ay, 2’inci defada 2 yıl, 3 ve 3’ten fazlasına 5 yıl mahkemece sürücüler araç kullanmaktan men ediliyor. Ayrıca belgeleri, 2 yıl süreyle geri alınan sürücüler sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine, 5 yıl süreyle geri alınan sürücüler ise psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacaklar. Sürücülerin belgelerinin geri alma süresi sonunda iade edilebilmesi için istenen şartları yerine getirmiş olması gerekmekte, verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması zorunludur.”