SİVAS (AA) - Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayi AŞ'ye (TÜDEMSAŞ) Avrupa'nın en düşük daralı vagonu olan Sgns vagonları için Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartları (TSI) belgesi verildi.

TÜDEMSAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, kurumun yük vagonu sektöründe 75 yıllık tecrübeye sahip olduğu belirtildi. TÜDEMSAŞ tarafından üretilen ve Avrupa'nın darası düşürülmüş en modern vagonu olan Sgns tipi konteynır taşıma vagonunun testlerinin Avusturya'da, uluslararası standartlardaki test merkezinde yapıldığı ifade edilen açıklamada, görüşlerine yer verilen TÜDEMSAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Koçarslan, vagonların seri üretimine başlanacağını kaydetti. 

Sgns tipi konteynır vagonunun TSI sertifikasyon sürecinin tamamlandığını aktaran Koçarslan, "Avrupa ve Orta Doğu'nun yük vagonu sektöründeki piyasalarına hakim olmak için vagon üretimimizi, vagonların bakım, onarım, revizyonlarını ve yedek parça üretimimizi tamamen Avrupa standartlarında uygun şekilde üretmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Konuyla ilgili ciddi bir emek sarf ettiklerini vurgulayan Koçarslan, şunları kaydetti:

"Bunun devamında yıl sonuna kadar bir aksilik olmazsa Talns tipi cevher taşıma vagonumuzla, Zacens tipi ısıtmalı sarnıç vagonumuzun da sertifikasyon süreçleri tamamlanacaktır. 2018 yılına geldiğimizde milli vagonumuzla birlikte 10 farklı tipte TSI sertifika onayı alınmış vagon çeşidimiz olacaktır. Bütün birimlerimizi, çalışma arkadaşlarımızı, yol arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Büyük bir cesaretle bu işin ihalesini alıp çok büyük fedakarlıklarla çalışan yüklenici firma sahibi ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Allah hepimizin emeklerimizi zayi etmesin, hayırlı ve uğurlu olsun."

TSI şartlarına uygun 200 Sgns tipi vagonunu TÜDEMSAŞ ile üreteceklerini aktaran yüklenici firma sahibi Nurettin Yıldırım ise hükümetin son 13 yıllık zamanda demiryollarına büyük önem verdiğine dikkati çekerek, "Dünyada sınıfında oldukça başarılı bir vagonun sıfırdan tasarlanması, prototip imalatı, testlerinin yapılması ve sertifikasyonun yapılması süreci bu kadar kısa sürede olmamıştır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.