KAYSERİ (AA) - Genel merkezleri Kayseri'de bulunan beş sendikanın katılımıyla kurulan Tüm İşçi Sendikaları Konfederasyonun (Tüm-İş) ilk genel kurulunda başkanlığa Ahmet Erdoğan seçildi. 

Erkilet beldesindeki restoranda gerçekleştirilen genel kurulda tek aday olarak başkanlığa seçilen Erdoğan, Türkiye'nin değiştiğini ve geleceğe yürüdüğünü söyledi.

İleri demokrasinin vazgeçilmez lokomotifinin toplumsal örgütler olduğuna dikkati çeken Erdoğan, refah toplumlarının ve çağdaş dünyanın itici gücünü örgütlü halk kitlelerinin oluşturduğunu anlattı.

Milletin yönetime bu örgütler sayesinde katılacağını ve fikrini söyleyebileceğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz sene cemaat teşekkülü olarak kurulan Aksiyon-İş Konfederasyonunu saymazsak, bağımsız sendikaların bir araya gelerek kurduğu Tüm-İş Konfederasyonu, 36 yıl sonra ilki başarmıştır. Yaklaşık üç yıl önce başlayan kuruluş çalışmaları oldukça zorlu süreç sonunda Türk işçisini yeni, dinamik, ilkeli çatıya kavuşturdu. Konfederasyonumuz geçim sıkıntısıyla ezilen işçilere yeni soluk olmak için var gücüyle çalışacak. 

2015 ocak istatistiğinde kayıtlı işçi sayısı 12 milyon 180 bin 945. 147 sendikaya üye işçi sayısı ise sadece 1 milyon 297 bin 464. Bu, oran olarak yüzde 10,65'tir. Kamuda işçi olanları da çıkarırsak yüzde 3-4'lere kadar düşüyor. Görünen bu acı tablo, Türk işçisinin sendikasız olduğu gerçeğini bir kez daha yüzümüze çarpmaktadır."

Türk işçisinin sendikasız, iş güvenliğinden yoksun, asgari ücret zulmüyle inlediğini öne süren Erdoğan, "Sendikalı olanlarda da durum çok iç açıcı değil. 147 sendikanın 98'i barajı geçemediği için toplu sözleşme yapamamakta ve bu durumun değişmesi için hiçbir çalışma yapılmıyor. Tüm-İş, işçi sınıfının kanayan yaralarına merhem olmak için kuruldu" diye konuştu.

Erdoğan, federasyonun merkezinin ilk etapta Kayseri olacağını sözlerine ekledi.