Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı Hizmet Binası olarak kullanılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımında kullanılan yaklaşık 300 kalem ürün/imalatın fiyatı, Ankara Ticaret Odası’nca onaylandı.

Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatında kullanılan inşaat, mekanik, elektrik gruplarındaki yaklaşık 300 kalem ürün/imalat ATO tarafından piyasanın rayiç fiyatlarına uygunluğu yönünden araştırılarak onaylandı.

Ocak 2013 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapım işlerinde kullanılan yaklaşık 300 kalem ürün/imalatın fiyatı ve faturası ATO İç Ticaret Müdürlüğü’nün onayına sunuldu.

Onaya sunulan 300 kalem ürün/imalat arasında; drenaj levhası, yangın damperi, alüminyum kapı kasası, özel motifli lake boyalı ahşap kapı kanadı, çatı süzgeci, yüksek güvenlikli kapı, wc aynası, taş kaplama, aydınlatma malzemeleri, kelebek vana, tam otomatik kayar kapı, fiber beton cephe kaplama işleri, asansör, cephe taşları, yangına dayanıklı cam kapı, avize, kazan dairesi imalatı, soğutma kulesi, püskürtme poliüretan su yalıtım sistemi ve uygulaması, asma tavan ve röle yer alıyor.

“FATURA ONAYI İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜMÜZÜN GÖREVLERİ ARASINDADIR”.

Ankara Ticaret Odası, kanunun verdiği yetkiye dayanarak fatura onayladığı gibi rayiç bedel de belirliyor.

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’nun “Odaların Görevleri” başlıklı 12. Maddesinin “Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak, bölgeleri içindeki iktisadi, ticari ve sınai faaliyetlere ait endeks ve istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek ve bunları uygun vasıtalarla yaymak” hükmünü içeren c bendi ile odalara piyasa fiyatlarını takip etme görevi vermektedir.

Aynı yasanın “Odalarda belge bedelleri ve ücretler” başlıklı 26. Maddesinin “Fatura suretlerinin onayı” hükmünü içeren a bendi ve “Rayiç fiyatların onayı” hükmünü içeren b bendi ile odalara fatura ve rayiç bedel onayı konusunda yetki vermektedir.

Buna göre; ATO İç Ticaret Müdürlüğü, Yapım İşleri Genel Şartnamesi uyarınca, kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet alım işlerinde hem faturaların hem de rayiç fiyatların piyasa rayiçlerine uygunluğu bakımından onaylanması işlemlerini gerçekleştirmektedir.

BEZCİ:”FİYATLAR KAMUOYUNDA TARTIŞILDIĞI GİBİ YÜKSEK DEĞİL”

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ATO’nun kanunun verdiği yetkiye dayanak fatura onayı yaptığını ve rayiç bedel belirlediğini belirterek, tüm kamu mal ve hizmet alımlarında ATO’nun fatura ve rayiç bedel hizmeti verdiğini hatırlattı. Bezci, “Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bir kamu binası olduğu için yapılan işlemlerin faturaları diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet alımlarında olduğu gibi Odamızın onayına sunuldu”dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapım işlerinde kullanılan ürünlerin ve hizmetlerin fiyatlarının iddia edildiği gibi yüksek olmadığına dikkat çeken Bezci, ATO’ya gelen faturaların, aynı alanda iştigal eden firmalardan sağlanan fiyat bilgileri doğrultusunda, alanında uzman kişiler olan komite temsilcileri tarafından değerlendirilerek onaylandığını bildirdi.

Bezci, “ATO’ya başvuran bir müteahhitin faturaları nasıl onay işlemi görüyor ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı için de aynı kriterler doğrultusunda işlemler gerçekleştirilmiştir.Odamızın onayına sunulan faturalar, ilgili komite temsilcileri tarafından büyük bir hassasiyetle incelenmiş, yapılan piyasa araştırmaları ve toplanan fiyatlar doğrultusunda onaylanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kullanılan ürünlerin fiyatları kamuoyunda tartışıldığı gibi yüksek değildir. Kullanılan ürünler ve alınan hizmetler piyasa rayiçlerine uygundur”diye konuştu.

Devletlerin ömürlerinin insan ömürlerinden uzun olduğunu kaydeden Bezci, şunları söyledi:

“Devlette devamlılık esastır. Kamu binaları bu devamlılık esas alınarak uzun vadeli planlamayla yapılmalıdır. İnşa edilen saray kişilerin değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin büyüklüğünün ve kudretinin bir nişanesidir. Çankaya Köşkü Atatürk’ün ileri görüşlülüğünün eseriydi, uzun yıllar kullanıldı ve kullanılmaya devam edilecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ileri görüşlülüğünün eseridir. Bu bina da en az 100 yıl boyunca kamu hizmetinde kullanılacaktır.’’