Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, yılbaşında yabancı turistler Doğu Karadeniz Bölgesi’ne özel ve yoğun bir ilgilerinin olmadığını, günübirlik eğlence amaçlı geldiklerini söyledi.

2014 yılının son gecesinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hareketliliğin yerli ziyaretçiler tarafından gerçekleştirileceğini belirten Gürkök, “Yılbaşında özel ve yoğun bir ilgi yoktur. Günübirlik ve gecelemeli eğlence amaçlı ‘ölü kış sezonunda’ önemli sayılabilecek bir hareketlilik vardır. Bu hareketlilik; kent merkezli ve lokal yakın çevreden bireysel, aileler ve birlikte olarak otel, restoran ve kafeterya gibi mekanlarda eğlence olarak, Gümüşkayak, Zigana, Zitaş, Uzungöl, Sera, Ayder, Çamlıhemşin, Gümbet ve Kafkasör gibi mekanlarda yeme, içme olarak gerçekleşecektir. Yılbaşında gerçekleşecek olan 1 günlük hareketliliğin içinde yabancı turist yok denecek kadar azdır. Hareketlilik lokal ve yerli ziyaretçiler tarafından gerçekleştirilecektir” dedi.

Yaklaşık 20 yıldan beri yerli ve yabancı ziyaretçilerin Doğu Karadeniz bölgesine tercihlerini Mayıs başı ve Eylül sonu arasındaki 6 aylık dönemde yaptıkları, bu tercihlerinin devam ettiğini ve bu nedenle de Mayıs ve Eylül ayları arası bölgede turizm sezonu olarak adlandırıldığını ifade eden Gürkök, “Kış aylarında sağlık ve termal turizmi açısından bölgemizde Ayder’de Haşimoğlu, İkizdere’de Ridos tesislerinden başka nitelikli bir tesis ve işletme bulunmuyor. Bu 2 işletmenin termal ve kaplıca bağlamlı sağlık turizmi hareketine önemli bir katkı sağlıyor. Son yıllarda ‘sağlık turizmi’ kapsamlı plan ve proje başlangıçlı, uygulama ve yatırım sonuçlu çalışmaların sağlık ilgilileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılıyor. Yaşlı turistlere yönelik uygulamaların bu çalışmalar içinde yer alıyor. Yaşlı ve yabancı turistlerin yüzde 70 oranda çoğunluğunun Kruvazyer gemilerle, tur gruplarıyla da yüzde 10 oranında Trabzon’a geliyorlar” diye konuştu.