ÇORUM (AA) - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının görev yaptıkları kurumlarda kreş sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Sendika faaliyetleri kapsamında Çorum'a gelen Kahveci, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel'i makamında ziyaret etti. Yücel'e sendika çalışmaları hakkında bilgi veren Kahveci, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Sağlık çalışanlarının önemli sorunları olduğunu ifade eden Kahveci, üyelerinin sıkıntılarının çözüme kavuşturulması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Yaklaşık 77 milyon nüfusa sahip Türkiye'de 500 bin civarında sağlık çalışanıyla hizmet verilmeye çalışıldığını belirten Kahveci, "Bu hizmet zor bir hizmet. Gece, gündüz demeden her türlü şartta bu hizmeti sürdürmek zorundayız. Deprem felaketinde alana önce sağlık çalışanları gider, tabii afetlerde önce sağlık çalışanları orada olur, bulaşıcı hastalıklarda önce sağlık çalışanları orada olur. Dolayısıyla vermiş oldukları hizmet zor. Günün 24 saati verilmesi gereken bir hizmet" dedi.

- "Çalışanlar emeklilik döneminde ciddi gelir kaybına uğruyor"

Sağlık çalışanlarının öncelikli sorunlarının başında ücretlerden kaynaklanan sıkıntıların yer aldığını vurgulayan Kahveci, şöyle konuştu:

"Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması ile ilgili problemleri var. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Sağlık Bakanı da geçenlerde bu konu ile ilgili çalışma yaptıklarını belirtti. Ciddi bir beklenti içerisinde olan çalışanlar emeklilik döneminde önemli ölçüde gelir kaybına uğruyor. Mutlaka bu düzenlemenin yapılması lazım. Yarın emeklilikte insanlarımızı çok daha düşük bir ücretle hayatlarını idameye mahkum etmememiz lazım."

Kahveci, önemli sorunlardan birinin de kreş olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Kadın çalışanların en büyük sorunlarından biri olan kreş meselesinin çözümü için çalışıyoruz. 21. yüzyıl Türkiyesinde hala sağlık çalışanlarının kreş meselesini tartışıyoruz. 24 saat hizmet veren bir hemşire, ebe, bayan memur arkadaşımız hastaneye geldiği zaman gece nöbetinde çocuğunu bırakabileceği bir kreşi bile yok. Ayın 8-10 gününü nöbette geçiren meslek mensubu arkadaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmasını izah etmekte güçlük çekiyorum. 24 saat esasına dayalı sağlık kurum ve kuruluşlarında mutlaka kreşler açılmalı, bütün imkanlar çalışanlara sağlanmalıdır. Eğer bunları yaparsak çalışanın verimliliği de artacaktır."