EDİRNE (AA) - Bulgaristan'da, zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda annesinin kucağında öldürülen 17 aylık Türkan Feyzullah, Edirne'de anıldı.

Şükrüpaşa Mahallesi'nde geçen yıl Türkan bebeğin anısını yaşatmak için yaptırılan park ve heykelin bulunduğu alanda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, törendeki konuşmasında, Türkan bebeği, katledilişinin 30. yılında saygı ve rahmetle andığını söyledi.

Bulgaristan’da, dinleri, dilleri, bayrakları, isimleri nedeniyle hunharca katledilen bütün şehitleri de andığını dile getiren Gürkan, gazilere uzun ömürler diledi.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Gençlik Kolları Genel Başkanı İlhan Küçük ise Türkan bebeğin hatırası önünde saygıyla eğildiklerini söyledi.

Bulgaristan'ın günümüzde Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen demokratik açıdan büyük problemler yaşadıklarını dile getiren Küçük, "Genel Başkanımız son seçimlerde 2 cümle Türkçe konuştu diye ceza aldı ama biz bunun peşini bırakmadık, konuyu Avrupa Parlamentosu'na taşıdık" dedi. 

Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu ve Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Esma Gündoğdu da bundan 30 yıl önce Bulgaristan hükümeti tarafından uygulanan soykırım politikasının unutulmaması gerektiğini aktardı.

Konuşmaların ardından Edirneliler ve Bulgaristan'dan gelen soydaşlar anıt önüne çelenk ve karanfiller bıraktı.

Törene, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da katıldı.