İSTANBUL (AA) - Turkcell, 2015'in ikinci çeyreğinde tarihinin en yüksek 2. çeyrek gelirine ulaştı. 3 milyar 93 milyon TL'yi bulan gelirin itici gücü, Turkcell Türkiye'nin performansı oldu.

Turkcell'den yapılan açıklamaya göre, Turkcell Grubu ve Turkcell Türkiye gelir, FAVÖK ve net kar açısından bugüne kadarki en yüksek ikinci çeyrek değerine ulaştı. Konsolide bazda gelir yüzde 5,8 büyümeyle 3 milyar 93 milyon TL'ye ulaşırken, grup FAVÖK'ü yüzde 9,7 artarak 995 milyon TL'ye yükseldi.

FAVÖK marjı ise güçlü mobil ve sabit genişbant gelirlerine ek olarak mobil servislerin de katkısıyla yüzde 32,2'ye çıktı. Grup net karı, Turkcell Türkiye'nin artan operasyonel performansına ek olarak Ukrayna ve Türkiye'deki kur hareketlerinin pozitif katkısıyla yüzde 44,6 yükselerek 712 milyon TL'ye ulaştı.

Grup gelirlerinin yüzde 92'sini oluşturan Turkcell Türkiye'nin gelirleri yüzde 9,2 artışla 2 bin 835 milyon TL'ye ulaşırken, Turkcell Uluslararası'nın gelirleri 205 milyon TL, net karı ise 109 milyon TL oldu. 

Turkcell Grubu şirketlerinin büyümesinde en önemli etken, mobil ve sabit internete olan talebin data gelirlerine yansıması oldu. Data gelirleri yüzde 42,2 artış göstererek 871 milyon TL'ye ulaştı.

Turkcell'in üstün genişbant teklifinin üzerine inşa ettiği servislere yönelik talep de arttı. Turkcell'in Almanya ve Ukrayna'da da hizmete sunmaya hazırlandığı anında iletişim servisi "BİP", piyasaya çıktığı günden bu yana 1,5 milyon indirilmeyi aşarak popülaritesini arttırdı.

Turkcell TV+, çeyrek bazında 40 bin artışla 140 bin (mobil TV ve web aboneleri dahil yaklaşık 210 bin) aboneye ulaştı. "Turkcell Müzik" müşterileri 60 milyon şarkıyla geçen çeyreğin iki katı müzik dinlerken, yenilenen "Akıllı Depo" servisi, 840 bin aktif kullanıcısı ile Türkiye'de en çok kullanılan kişisel bulut servisi oldu.

Turkcell'in geliştirdiği bu yenilikçi ürün ve servislere yönelik kullanıcı beğenisi gelirlere de yansıdı. Turkcell'in tüm servislerinin toplam geliri yüzde 48,9 artış ile 156 milyon TL'ye ulaştı. 

 

- Faturalı abone sayısı 16 milyona yaklaştı

 

Açıklamaya göre, veri gelirlerinin artması ve mobil servislerin kullanıcıya ulaşımında, Turkcell şebekesindeki akıllı telefon sayısındaki artış önemli rol oynadı.  Çeyrek bazında 547 binlik artışla Turkcell şebekesindeki akılı telefon kullanıcı sayısı 13 milyon 800 bini buldu.

Akıllı telefon kullanıcı sayısındaki bu artış kişi başına tüketilen data miktarını da yukarı çekti. Kişi başına tüketilen data miktarı yüzde 14 artışla 1,4 GB'a ulaştı. Penetrasyon artışında kullanıcı dostu özelliklerini rakiplerine göre daha erişilebilir fiyatla sunan yeni T serisi akıllı telefonu T60 da rol aldı. 

Turkcell Türkiye inovatif servisleri, mobil internetteki hız ve kalitesinin yanı sıra en iyi müşteri deneyimi hedefiyle de mobil tarafta faturalı abone bazını genişletmeye devam etti. Çeyrek bazında 334 bin artış gösteren faturalı mobil abone sayısı 15,9 milyon oldu ve toplam mobil abone bazının yüzde 46,7'sine ulaştı.

Turkcell Türkiye'nin 2015 ikinci çeyreğindeki toplam mobil abone sayısı ise 34 milyon oldu. Mobilde ARPU, geçen yılın 2.çeyreğine göre yüzde 8,6 artarak 24 TL'ye ulaştı.

Turkcell Türkiye, 2015'in ikinci çeyreğinde eve kadar fiberde de başarısını artırarak sürdürdü.

Fiber ve ADSL aboneliklerinde toplam müşteri sayısını 1,3 milyonu aşan Turkcell Türkiye, FTTH abone sayısını 818 bin'e çıkardı. 42 bin yeni abone ile fiberdeki liderliğini güçlendirdi. Turkcell'in fiber abone bazındaki üçlü teklif oranı ise yüzde 16'ya yükseldi. 

 

- "Yapılması beklenen frekans ihalesi gündemimizin önemli konuları arasında yer alacak"

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 2015'in ikinci çeyreğinde güçlü bir performans sergilediklerine dikkat çekerek, yılın ilk yarısında, daha fazla değer yaratmak için öncelikleri kapsamında çok önemli adımlar attıklarını vurguladı.

İş süreçlerinde verimlilik ve sadelik sağlayacak, entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan konumlarını güçlendirecek yeni bir organizasyon yapısına geçtiklerine işaret eden Terziolu, şöyle devam etti:

"Gelir, FAVÖK ve net kar artışımızın ardında işte bu ekip çalışmasına hızlı başlangıçtaki başarımız yatıyor. Yeni stratejik önceliklerimiz kapsamında Turkcell Türkiye toplam telekom pazarında entegre bir oyuncu olarak kendini konumladı. Bu pazardaki önceliğimiz servis ve çözümlerimizde farklılaşarak karlı bir şekilde payımızı artırmak olacak. Değişen organizasyon yapısı ve yeni stratejik önceliklerin getirdiği güçlü performansla 2015 yılının ilk yarısı beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti. 2015 yılı için yüzde 6 - yüzde 9 aralığında gelir büyümesi ve yüzde 31 - yüzde 32 aralığında FAVÖK marjı hedeflerimizi koruyoruz."

Turkcell'in uluslararası alanda küresel ve bölgesel varlığı olan oyuncu olma hedefi için emin adımlarla ilerlediğini belirten Terzioğlu, bölgedeki konumlarını güçlendirmek, ölçek ekonomisini oluşturacak müşteri bazına ulaşmak ve Gruba olan katkısını artırmak amacıyla Ukrayna'daki iştirakleri Astelit'in kalan yüzde 44,96 hissesini 100 milyon dolar karşılığında satın aldıklarını hatırlattı.

Bu satın almayla Ukrayna'daki yatırımlarının geri dönüşünü almak için daha etkin stratejileri kurgulayabilecek esnekliğe sahip olduklarını vurgulayan Terzioğlu, şunları kaydetti:

"Ukrayna'da 4 Haziran'da lanse ettiğimiz 3G hizmetlerimizle Astelit çok kısa sürede 2,7 milyon kullanıcıya ulaştı. 9 ülkede yaklaşık 67,9 milyon mobil aboneye ve Türkiye'de 1,3 milyonu aşan sabit aboneye sahibiz. Önümüzdeki dönemde, entegre bir oyuncu olarak Türkiye telekom pazarındaki konumumuzu güçlendirmek, yeni teknolojilere yatırım yapmak, satın alım ve diğer iştiraklerimizle ilgili opsiyonlarımızı değerlendirmek ve grup bilanço yapısını iyileştirmek en önemli önceliklerimiz olacak. Ayrıca, yapılması beklenen frekans ihalesi de gündemimizin önemli konuları arasında yer alacak."