ADANA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, "1975 yılında Kocatepe Camisi'nin tuğlalarına attığımız ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 50 caminin yapımına öncülük ettik" ifadesini kullandı.

TDV'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Palakoğlu, Ramazanoğlu Cami Konferans Salonu'nda şubelerin yeniden yapılanma süreci bilgilendirme toplantısına katıldı.

Palakoğlu, burada yaptığı konuşmada, vakıf hizmetlerinin daha nitelikli yürütülebilmesi için Türkiye'de ve dünyada değişen ve gelişen şartlara göre yeniden yapılandıklarını belirtti.

Stratejik plan ve bütçe esaslı çalışmaya başladıklarını bildiren Palakoğlu, şunları kaydetti:

"Vakıf teşkilat mimarisi ve organizasyon şemasını düzenledik. Dünya Müslümanlarını kucaklayıcı bir bakış açısı getirdik. Olağanüstü hallerde tüm insanlığın yardımına koşacak bir perspektif geliştirdik. Kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği ve vakıf faaliyetlerinde gönüllülerden destek alma imkanı sağladık. Vakfın fiziki ve teknolojik altyapısını yeniledik. Genel merkez, tüm şubeler, bağlı kuruluşlar, işletme ve iştirakleri ile yeniden yapılandık. Şu anda TDV Türkiye genelinde 985 şubeye ulaştı."

Vakıf olarak hayır ve sosyal hizmetlerin yanı sıra eğitime de büyük önem verdiklerini vurgulayan Palakoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"1975 yılında Kocatepe Camisi'nin tuğlalarına attığımız ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 50 caminin yapımına öncülük ettik. 40 yıllık tecrübesiyle eğitime yeni bir anlayış getiren vakfımız, köklü medeniyet mirasımızı idrak etmiş, ümmetin derdiyle dertlenen, özgüveni yüksek bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu güne kadar 220 binin üzerinde öğrenciye burs tahsis ederek toplamda 44 milyon 347 bin 99 lira yardım yaptık.

2014'te 17 bin 500 öğrenciye burs ve eğitim yardımı yapacağız. 10 ilde 12 yüksek öğrenim öğrenci yurdumuz var. Bu yurtlarımızın toplam öğrenci kapasitesi 4 bin 500. Yurtlarımızın olmadığı illerde müftülüklerimiz nezaretinde öğrenci evleri açmaktayız. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yaşayan gurbetçi ailelerin din eğitimi alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2006'da başlayan program kapsamında bu güne kadar bin 70 öğrencinin ilahiyat fakültelerinde eğitim görmelerini sağladık. Yurt dışında 10 ülkede 16 eğitim kurumumuzda 2 bin 954 öğrenci eğitim görmekte. Bu güne kadar 4 bin 289 öğrencimiz mezun oldu.

Yine dünyanın farklı coğrafyalarından 2 bin 371 kişiye Kur'an-ı Kerim öğrettik, bin 683 kişiye hizmet içi eğitim ve 97 kişiye de Dini Yüksek İhtisas Eğitimi verdik. Bu öğrencilerimizin bütün masrafları vakfımızca karşılanmıştır."

- "TDV, yurt dışına en çok yardım yapan kuruluş"

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin de Türkiye genelinde şubeleri ile Kadın Aile Gençlik Merkezi'nin (KAGEM) yeniden yapılanma sürecine girdiğini bildirdi.

Bilgin, "Vakfımız yurt dışına en çok yardım yapan kuruluş. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu'na göre, savaş, deprem, kuraklık ve doğal afetlerin yaşandığı coğrafyalara Türkiye'den en çok yardımı 35,74 milyon dolarla TDV tarafından yapıldı" şeklinde açıklamada bulundu.

Adana Müftüsü ve TDV Şube Başkanı Arif Gökce'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Malatya, Mersin, Niğde, Osmaniye TDV Şube Başkanları ile şube görevlileri katıldı.