ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye ile Japonya'nın afetlere karşı toplumlarını hazırlama, olası afetlerin risklerini afet olmadan azaltma konusunda ileri gelen iki ülke olduğunu belirtti.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "3. Afet Yönetiminde İşbirliği Çalıştayı", Hilton Otel'de başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Kurtulmuş, Türkiye ile Japonya'nın, coğrafi uzaklığa rağmen önemli benzerlikleri bulunduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de çok büyük bir tarihe, geçmişe, kadim bir medeniyete sahip olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye ile Japonya arasında tarih boyunca önemli ortaklıklar oldu. Bunlardan biri de bu sene 125. yılını anacağımız, Ertuğrul Fırkateyni'nde yaşanan faciadır. Ertuğrul Fırkateyni, Türk-Japon dostluğunu göstermesi bakımından önemliydi. Dönüş yolunda Japon karasularında bir kaza geçirdi. Orada çok sayıda şehit verdik. Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olanlara Türkiye sahip çıktığı gibi dost Japonya da şehitlerin anısına sahip çıktı. Bu anıyı bir kere daha hatırlamak için bu sene Türk Deniz Kuvvetlerimizin Gediz Fırkateyni, Japonya'nın 3 önemli limanında bulunacak. Ayrıca bu ay içinde Japonya'da Ertuğrul Fırkateyni'ni anmakla ilgili ortak programlar yapılacak. Böylece ortak bir değerimiz olan, ortak bir tarihi anımız olan Ertuğrul Fırkateyni'ni ve şehitlerimizi bir yad etmiş olacağız."

- "Ellerinden gelen desteği verdiler"

Türkiye ile Japonya arasındaki benzerliklerden birinin de bulundukları coğrafyada yaşanan depremler olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Japonya sürekli depremlerle, tsunamilerle karşı karşıya kalan bir coğrafya, aynı şekilde Türkiye de önemli depremleri yaşayan ve bu afetlerde çok sayıda vatandaşını kaybetmiş bir ülkedir" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye ile Japonya'nın afetlere karşı toplumlarını hazırlama, olası afetlerin risklerini afet olmadan azaltma konusunda ileri gelen iki ülke olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Japonya'nın afetleri önleme teknolojileri konusunda üstünlüğü, Türkiye'nin de son beş yıl içinde afet ve risk yönetimi konusunda fevkalade ciddi atılımları atmış olması, afet ve riskleri azaltma bakımından Japonya ile Türkiye'yi yakın bir iş birliğine doğru yönlendiriyor. 2011'de Japonya'daki büyük felaketin ardından Türk halkı, olay olur olmaz, 'Biz nasıl Japonya'nın yanında yer alırız' diye düşündü. AFAD ve ilgili bütün kuruluşlarımız olay olur olmaz anında Japonya'ya ulaştılar. Ellerinden gelen desteği sunmaya gayret ettiler.

Van depreminde de Japon dostlarımız Türkiye'nin acılarına merhem olmak için buraya geldiler. Japon kurtarma ekipleri Van'daki depremde yer aldılar. O kurtarma sırasında bir otelde hayatını kaybeden Dr. Miyazaki'yi de hayırla yad ediyor, rahmetle anıyoruz."

- "Hiçbir zaman unutmayacağız"

Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Akihiro Ohta da Türkiye ile Japonya arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin son yıllarda hızla güçlendiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ortak noktalardan birinin de doğal afetler olduğunu belirten Ohta, "Yakın zamanda Türkiye'nin doğusunda Van depremi, yine aynı yıl Japonya'da büyük deprem oldu. Bu felaketler sırasında karşılıklı olarak iki ülkenin halkı birbirine yardım etti. Japonya'daki depremden sonra Türk arama kurtarma ekibinin üç hafta boyunca sahada faaliyet göstermesini Japonya hiçbir zaman unutmayacak. Afet zamanlarındaki yardımlaşmanın büyük anlamı vardır" ifadesini kullandı.

Ohta, afet olmadan ülkelerin bu konudaki bilgi ve teknolojileri paylaşma konusunda ortak çalışma yapmasını da önemli bulduğunu, bu çalıştayın Türkiye ile Japonya arasında afet yönetimi iş birliğini güçlendireceğine inandığını vurguladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay ise çalıştayın afet yönetimiyle ilgili çalışan kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdiğini belirtti.

Türkiye'nin son yıllarda afet yönetimi alanında çok ciddi aşama kaydettiğini belirten Oktay, "Özellikle geliştirdiği entegre müdahale yönetim sistemleri, risk azaltımına dönük sistemler, modeller ve zihniyet dönüşümünü sağlayacak eğitim alanındaki kampanyalarla Türkiye, çok ciddi anlamda ileri ülkeler arasında yerini aldı" dedi.