ANKARA (AA) - Suriye uzmanı Charles Lister, Türkiye'nin PKK ile mücadelenin yoğunlaştırılmasını beklerken ABD yönetiminin PKK'nın Suriye kanadı olan YPG'yi teşvik ettiği, Türkiye'nin NATO üyesi olarak ABD'nin eylemlerini sorgulama hakkına sahip olduğu görüşünü paylaştı.

The New York Times gazetesinde yayımlanan, "ABD, Kürtlere Suriye muhalefetine saldırmayı kesmesini söylemeli" başlıklı yazısında Lister, ABD'nin yanlış stratejik hesapları, Türkiye, Rusya, Suriye muhalefeti ve YPG'nin taleplerini dikkate almadan verdiği kararlar nedeniyle Suriye'deki krizin kontrolden çıktığını ileri sürdü.

Son bir haftada Türkiye'de PKK ve bir uzantısı tarafından yapılan saldırılarda güvenlik güçleri mensupları ve sivillerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Lister, şunları kaydetti:

"Türkiye, PKK ile mücadelenin yoğunlaştırılmasını beklerken hayal bile edemeyeceği şekilde ABD yönetiminin PKK'nın Suriye kanadı olan YPG'yi teşvik ettiğini gördü. Türkiye, NATO üyesi olarak ABD'nin eylemlerini sorgulama hakkına sahiptir."

Lister makalesinde ayrıca, Pentagon'un DAEŞ'e karşı ortağı olarak tanımladığı YPG'nin, bölgede hakimiyeti ele geçirmek için silahlarını, Özgür Suriye Ordusu'na çevirmesinin tamamen öngörülebilir olduğunu kaydetti.

"Rusya'nın hava desteğiyle bunu yapması da yaraya tuz basar. Ardından Türkiye'nin zaten istikrarsız olan güney sınırında PKK tarafından yönetilen bir devletin kurulmasını önlemek için müdahale etmesi de kaçınılmaz olur" ifadesini kullanan Lister, ABD ve müttefiği ülkelerin bütün yanlışlarına rağmen tansiyonu düşürmek için gayret etmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya'ya ait savaş uçağının 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinden bu yana, Türkiye'nin sınırlarında tansiyonun düşmediğini ifade eden Lister makalesinde, "ABD, Ankara'nın meşru güvenlik kaygılarını kabul etmeli" ifadesine yer verdi.

-"ABD, geçen seneye kadar YPG'yi, PKK'nın 'Suriye kolu' olarak sınıflandırıyordu"

Lister, geçen seneye kadar YPG'nin organizasyon şeması içinde, ABD Dışişleri Bakanlığının 1997'den beri terör örgütü olarak kabul ettiği PKK'ya alenen bağlılığını açıkladığını kaydederek, "Enteresan şekilde, ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi de geçen seneye kadar YPG'yi, PKK'nın 'Suriye kolu' olarak sınıflandırıyordu" ifadesi kullanıldı.

Makalede Lister, "ABD, YPG'den kati şekilde Suriye muhalefetine yönelik saldırılarını kesmesi talebinde bulunmalı.Yoksa böyle devam ederlerse, Suriye'de şu an Esed rejimi ve muhalefet arasındaki gibi kolay kontrol edilemeyecek potansiyel bir çatışmanın patlak vermesine müsade etmiş oluruz" değerlendirmesinde bulundu.