KAYSERİ (AA) - Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Koordinatörü Hamit Kunt, Türkiye'nin yardım alan devletler arasından yardım eden devletler arasına girdiğini belirterek, "Ülkelerin dünya genelinde yaptığı yardımları nüfusa göre gayri safi milli hasılalarına oranladığımızda Türkiye Amerika'ya 8 kat fark atarak birinci oluyor" dedi.

Kunt, Deniz Feneri Kayseri Şubesi tarafından Öğretmen Evi toplantı salonunda organize edilen "Su Hayattır" konulu projenin tanıtımında yaptığı konuşmada, Deniz Feneri'nin 1998 yılından beri hizmet veren ve özellikle 1999 Marmara Depremi'nden sonra yardımlaşma, iyilik, hayır, hasenat, sadaka konusunda bu milletin gizlenmiş, küllenmiş değerlerini ortaya çıkarma adına çok ciddi çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2004 yılına kadar sivil toplum kuruluşlarının yurt dışına yardım götürmesine izin verilmediğini hatırlatan Kunt, şunları kaydetti:

"2000 yılında Etiyopya'da bir ay kuraklık ve açlığın yaşandığı dönemde kaldım. O zaman Türkiye'den 100 bin dolar gibi çok ciddi bir yardım toplandı. Biz o yardımı Etiyopya'ya götürmekte sıkıntı çektik. Bize 'Kızılay'a vereceksiniz onlar götürecek, ancak o şekilde götürülebilir yoksa götürmeniz imkansız' dediler. Biz böyle yapamayız, böyle olursa bu paranın bir çoğu harcırahlara, oradan gelen ekiplerin masraflarına gider, yardıma çok az bir şey kalır dedik. Mehmet Keçeciler o zaman devlet bakanı ve Etiyopya Ekonomik Karma İşbirliği komisyon başkanıydı. Kendi inisiyatifiyle bize özel bir çözüm üretti. O parayı buradan Etiyopya Büyükelçiliğinin hesabına aktardılar. Bizde oradan büyükelçimizin kontrolünde çektik gıda alıp dağıttık. Tamamına yakınını yardıma dönüştürmüş olduk. 2004 yılında çıkan bir yasayla sivil toplum kuruluşlarının yurt dışına rahatlıkla yardım götürmesi için izin izin çıktı."

2005 yılında Türkiye'nin uluslararası arenada yardım alan ülkeler sınıfından yardım eden ülkeler sınıfına geçtiğini belirten Kunt, yurt dışına yardım izni verilmesinden sonra bir yıl gibi kısa bir sürede bunun başarıldığını vurguladı.

2005'de Pakistan depreminin yaşandığı dönemde 46 gün orada kaldığını anlatan Kunt, "Birleşmiş Milletler yetkilisi o gün, 'Türkiye nereden çıktı' dedi. Çünkü Türkiye o zamana kadar dünyada yoktu. Bir ay önceki istatistiklere göre Türkiye Cumhuriyeti rakamsal olarak dünyaya yardım götürme noktasında üçüncü sırada. Birinci Amerika, ikinci İngiltere ve üçüncü Türkiye. Ülkelerin dünya genelinde yaptığı yardımları nüfusa göre gayri safi milli hasılalarına oranladığımızda Türkiye Amerika'ya 8 kat fark atarak birinci oluyor. Türkiye bunu devletiyle, milletiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla başardı. Bu çok önemli bir istatistik" diye konuştu.

Kunt, Türkiye'nin sivil toplum hareketinin, gönüllük konusunda dünyaya örnek olduğunu ifade etti.