KONYA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gayri safi milli hasılaya önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde 150 milyar dolarlık katkı sağlamamız lazım. 62-63 milyar dolarlık bugünkü seviye ile yetinemeyiz, sevinemeyiz" dedi.

Bayraktar, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Konya İl Kongresi'nde, aralık ayında yurt genelinde delege seçimlerini, şubat ayında da odaların genel kurullarını tamamladıklarını söyledi.

Şimdi de Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin genel kurulunda oy kullanacak delegasyon seçimlerini tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Bayraktar, Konya'dan da 5 kişinin delege olarak seçileceğini belirtti.

Çiftçinin 1 liraya ürettiğini tüketicinin 5 liraya yememesi gerektiğini anlatan Bayraktar, üretici birliklerinin daha güçlü hale getirilmesinin şart olduğuna vurgu yaptı.

Bayraktar, tarım sektörü gelişmiş ülkelerde tarım bakanlığının yaptığı görevleri, meslek kuruluşlarının gerçekleştirdiğini dile getirerek şunları kaydetti: 

"Her şeyi kamudan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve müdürlüklerinden bekleme anlayışından sıyrılalım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bazı yüklerini de almaya başladık. Daha farklı hizmetlerle başka yüklerini de alacağız. Buna talibiz. Bu çok önemli. Çünkü, biz çiftçimizin yasal meslek kuruluşuyuz. Sizin kanunuzu bu genel başkan değiştirdi. Gelirlerinizi artırdık. Allah korusun, bu parayı doğru ve yerinde kullanamazsanız, çiftçinin menfaati için kullanamazsanız, hem kendinizi yakarsınız, hem de vasıta olan beni yakarsınız. Bu parayı doğru kullanacağız."

Bayraktar, tarım sektörünün, dünyada enerji ile birlikte stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu dile getirerek, "Türkiye, tarımla ilgili bu konjonktürel durumu ya fırsata çevirecek ya da ıskalayacak. Tercih yapmak bizim elimizde. Dünyadaki gıda spekülasyonlarını görüyorsunuz. Fiyatlardaki manipülasyonları görüyorsunuz. Önümüzdeki yıllarda bunlar devam edecek. Türkiye bunları fırsata çevirmek için gerekli tedbirleri almalıdır" ifadelerini kullandı.

Tarlaya girerken de çıkarken de mutlu olan, yüzü gülen bir Türk çiftçisi hedeflerine ulaşmak için gayret gösterdiklerini anlatan Bayraktar, gayri safi milli hasılaya daha fazla katkı vermek istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Gayri safi milli hasılaya önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde 150 milyar dolarlık katkı sağlamamız lazım. 62-63 milyar dolarlık bugünkü seviye ile yetinemeyiz, sevinemeyiz. Bizim kapasitemiz bu değil. Tarımsal hasıla ile 150 milyar dolarlık katkı sağlayacağız. Bu sadece çiftçimizin değil ülkemizin de zenginliği olacaktır."

Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik de 2002 yılında 23 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 2014 yılında 62 milyar dolara ulaştığını ifade ederek, Konya'nın bu hasılanın yüzde 7'sini tek başına karşıladığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Konya İl Kongresi'nde, TZOB Genel Kurulu için 5 delegenin seçimi gerçekleştirildi.