KONYA (AA) - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, alternatif enerji kaynaklarına ilişkin, "Ar-Ge çalışmaları kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversitelerle işbirliğinde birçok proje başlatıldı, başlatılacak projeler var. Milli nükleer enerji santrali, milli güneş enerjisi santrali, milli hidroelektrik santralleri gibi, sayıları 15'e yakın projemiz üniversitelerle işbirliği içinde TÜBİTAK'la sürüyor" dedi.

Yazar, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi tarafından, üniversite yerleşkesinde düzenlenen "Türkiye'de Enerji Politikalarının Geleceği Açısından Yenilenebilir Enerji" panelinde, son 10-12 yıllık sürede enerji tüketiminin ikiye katlandığını söyledi.

Enerji kaynaklarının önemli bölümünü oluşturan petrol ve doğalgazın ithal edildiğini ifade eden Yazar, yerli kaynak olmayan doğalgazın elektrik üretiminde büyük paya sahip olmasının kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum ortaya koymadığını vurguladı.

Yazar, yenilenebilir enerji potansiyeli çok yüksek ülkelerden olan Türkiye'de bu zenginliğin değerlendirilmesi için yatırım yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ar-Ge çalışmaları kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TÜBİTAK ve üniversitelerle işbirliğinde birçok proje başlatıldı, başlatılacak projeler var. Milli nükleer enerji santrali, milli güneş enerjisi santrali, milli hidroelektrik santralleri gibi, sayıları 15'e yakın projemiz üniversitelerle işbirliği içinde TÜBİTAK'la sürüyor. Hidroelektrikte belirli bir potansiyelimiz var. O devam ediyor. Rüzgar, jeotermal ve jeokütlede de büyük artış var. Güneşte de başladı. Güneşten elde edilen enerji, 2014 yılı sonunda 45 megavattı. Bugünlerde 55 megavatı geçmiş durumda. Yeni lisans ihaleleri, yarışmaları yapıldı. Lisanssızların yanı sıra, muhtemelen bu yılın sonunda artık lisanslı güneş santrallerinin de devreye alınmaya başladığını göreceğiz."

- "Daha yolun başındayız"

Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman da yenilenebilir enerji potansiyelinin büyük bir kısmının değerlendirilemediğine dikkati çekti.

Türkiye'nin 140 milyar kilovat saat olan hidroelektrik üretim potansiyelinin halen üçte ikisinin kullanıldığını dile getiren Karaduman, "48 bin megavat diye ölçtüğümüz rüzgar enerjisi potansiyelimizin ancak 3 bin 700 megavatını devreye alabilmiş durumdayız. Güneşte ise henüz lisans aşamasındayız. Yani daha yolun başındayız. Bu nedenle, yenilenebilir enerji yatırımları arzu edilen düzeye ulaşamamıştır" dedi.

İskenderun Demir Çelik A.Ş. Genel Müdürü Sırrı Uyanık da yenilenebilir enerji konusunda teşviklerin yeterli olduğunu ancak bunun kontrollü şekilde sürdürülmesi gerektiğini aktardı.

- İşbirliği protokolü imzalandı

Panelin ardından Elektrik Üreticileri Derneği ile KTO Karatay Üniversitesi arasında enerji sektöründe yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Dernek başkanı Karaduman ile üniversite mütevelli heyeti başkanı Selçuk Öztürk ve rektör Prof. Dr. Ömer Torlak, protokolü imzaladı.