AFAD ve JİCA tarafından düzenlenen afet önleme eğitiminde Ertuğrul firkateyni kazası Japonca anlatıldı.

Uluslararası Japon İşbirliği Ajansı (JİCA) tarafından Türkiye’de öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilen afet eğitimleri kapsamında bu yıl bir ilk yaşandı. 1890 yılında Japonya’ya gönderilen Ertuğrul firkateyni kayalara çarparak batmıştı. Kazada mürettebatın büyük kısmı şehit olmuştu. Bu olay ilk kez bir Japon’un gözünden Türklere aktarıldı. AFAD ve JİCA iş birliği ile Yalova Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen program öncesinde Japonya Kültür Müsteşarlığı Kültür Değişim Elçisi Keiko Hırano tarafından Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’na bir hediye takdim edildi.

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, "1999 yılında çok büyük acılar çektik. Ama o deprem bize öyle büyük bir ders oldu ki, Allah bir daha aynı acıları yaşatmasın. Ancak o deprem olmasaydı biz halen deniz kumundan bina yapıyor olacaktık. Halen deprem yönetmeliği çıkartmıyorduk. Halen gelişi güzel statikler yapıyorduk. Halen AFAD gibi bir sistemimiz de olmayacaktı. O günden bugüne kadar depremle ilgili çok büyük yol aldık. Şu anda çok iyi durumdayız. Bu hassasiyeti devam ettirmenizi istiyorum. Gönüllü mahalle oluşumlarının daha da yaygınlaşmasının önemine inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Japonya Kültür Müsteşarlığı Kültür Değişim Elçisi Keiko Hırano, geleneksel Japon kıyafetleri ile sahneye çıktı. Hirano, Japonca olarak bu kaza ve sonrasında yaşananları salonu dolduran yaklaşık 400 kişiye anlattı.

Gösteriyi Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Japonya’nın İstanbul Konsolosu Nuohi Teraguchi, Yalova Garnizon Komutan Vekili Dnz. Piy. Alb. Erdoğan Gür ve JİCA Türkiye Ofisi Başkan Yardımcısı Tarchi Miramituni ile kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci de izledi.