KONYA (AA) - METİN BOLAT - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, dünyada insani yardım noktasında en cömert ülke olan Türkiye'nin Afrika'ya sağlık açılımı yapacağını belirterek, "Türkiye'de, Afrika'ya yönelik hemşirelik okullarını yeniden canlandırıyoruz. Afrika ülkelerinde, Asya ülkelerinde, sonrası dönemde Türk cumhuriyetlerinde ve Doğu Avrupa'da eğitimli personel faaliyet gösterecek" dedi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin insani yardımlarla dünyada adından sıkça söz ettirdiğini söyledi.

Özellikle sığınmacılara yaptığı hizmetler konusunda lider olan Türkiye'nin, dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke olduğunu dile getiren Kınık, "Türkiye, yapmış olduğu toplam yardımların tutarı ile de insani yardımda üçüncü sırada yer alıyor. Gayrisafi milli hasılamızdan ayırdığımız yüzde 0,21'lik payla dünyanın en cömert ülkesi konumundayız" diye konuştu.

- Somali'ye 10 bin ton un yardımı

Kınık, Kızılay'ın da Türkiye'nin yardım şampiyonluğuna destek vermeye devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Somali'de çok boyutlu yardımlar sürüyor. Kalkınma kapasitesini artırma, insan kaynaklarına yönelik faaliyetler, insani yardım, gıda, barınma, çadır hizmetleri gibi çok boyutlu destek sağlandı. Belki de şimdiye kadar dünyada yürütülen en büyük insani yardım seferberliğiydi. Burada faaliyetler sürüyor. Önümüzdeki haftalarda Somali'ye yine çok büyük bir insani yardım gemisi göndereceğiz. O bölgelerde yine kuraklık krizi başladı. İlk etapta 10 bin ton un Somali'nin içerisindeki kuraklıktan etkilenmiş olan bölgelere dağıtılmış olacak. Nijer'de 2013'te başlayan kuraklık krizine yönelik Kızılayın AFAD ile yürüttüğü insani yardım gemisi, 'şefkat gemisi' projesi oldu."

Afrika'da yoğun şekilde çalışıldığına dikkati çeken Kınık, Kızılay'ın bu kıtadaki az gelişmiş ülkelere yönelik 2016 sonrası hedeflerinin olduğunu söyledi.

- İnsan kaynağına, sağlık profesyonellerine yatırım

Bu hedeflerin başında özellikle insan kaynağına, sağlık profesyonellerine yatırım geldiğini aktaran Kınık, şunları kaydetti:

"Dünyada insani yardım noktasında en cömert ülke olan Türkiye, Afrika'ya sağlık açılımı yapıyor. Türkiye'de, Afrika'ya yönelik hemşirelik okullarını yeniden canlandırıyoruz. Afrika ülkelerinde, Asya ülkelerinde ve sonrasında da Türk cumhuriyetlerinde ve Doğu Avrupa'da eğitimli personel faaliyet gösterecek. Özellikle hemşirelik, ebelik, sağlık teknikerliği alanında, halk sağlığı personeli ve beslenme sağlığı uzmanı yetiştirme noktasında bu merkezlerde eğitimler verilecek. Kızılay'ın imzasıyla yetişmiş sağlık personelleri dünyanın birçok yerinde hastalara yardım edecek, şifa sunacak. Anne ve çocuğa yönelik, kuraklığın olduğu dönemlerde birer ikişer yıllık periyotlarla olmak üzere UNICEF ile işbirliği yaparak, beslenme sağlığı merkezleri açacağız."