ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'na katıldı.

Daha sonra iki ülke arasında "asker-sivil personelin sosyal ve kültürel amaçlı mübadelesine ilişkin protokol, diplomatik misyon ve konsolosluk görevlilerin aile üyelerinin kazanç getirici işlerde çalışmalarına ilişkin anlaşma, adli incelemeler alanında işbirliğine dayalı anlaşma, sürücü belgelerinin değiştirilmesi ve karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin anlaşma, teknik işbirliği protokolü ile beşinci yüksek düzeyli stratejik işbirliği konsey toplantısı ortak bildirisi" imzalandı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan sözlerine, "Azerbaycanlı gardaşlarımıza sergiledikleri güçlü dayanışma için şükranlarımı sunuyorum" diyerek başladı.

5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın aslında Bakü'de yapılacağını hatırlatan Erdoğan, Ankara'daki terör saldırısı sebebiyle Aliyev'in heyetiyle gelme kararı aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın, hem bu olay karşısında birlikte dayanışmayı, ham da ulusal ve uluslararası bütün bu terör eylemlerine karşı birlikteliği göstermesi bakımından Ankara'da gerçekleşmesini manidar bulduğunu vurguladı.

Bu durumun "İki devlet, bir millet" anlayışının bir tezahürü olduğunu belirten Erdoğan, Azerbaycan'a, "kara gün dostu olduğunu bizzat gösterdiği için" teşekkürlerini iletti.

"Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki mesajın herkes tarafından dikkatle okunmasını arzu ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Teröre destek vermeyi, teröriste perde olmayı 'özgürlük' diye sunanlar, daha cenazelerimiz defnedilmeden siyasi rant peşinde koşanlar bu kardeşlik mesajından gerekli dersi almalıdırlar. Bu tür hadiseler ve verilen tepkiler, meselenin mekan birlikteliği değil asıl olanın bir ruh ve gönül birlikteliği olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Buradan bir kez daha şu hususun altını çizmek istiyorum. Pazar günü düzenlenen saldırı, tüm Türkiye'ye, 79 milyonun tamamına yapılmış saldırıdır. Bu saldırıyla terör örgütü, cani ve alçak yüzünü bir kez daha göstermiştir. Saldırının hedefi, milletimiz arasına korku salmak, Türkiye'yi hedefinden, kutlu yürüyüşünden, iddialarından vazgeçirmektir. Ama bunu asla başaramayacaklardır, bu mümkün değildir. Terörü maşa olarak kullananlar, masumların kanları üzerinden hesap görmek isteyenler Türkiye'ye asla diz çöktüremeyecekler, tam aksine kendileri diz çökeceklerdir."

Millet olarak dost ve kardeş ülkelerin desteğiyle bu sıkıntıların atlatılacağına, yeni Türkiye'nin hep birlikte inşa edileceğine işaret eden Erdoğan, Aliyev ve tüm Azerilere Türk milleti adına teşekkürlerini iletti.

Erdoğan, Türkiye olarak başta işgal altıdan tutulan Yukarı Karabağ olmak üzere her alanda Azerbaycanlıların yanında olmayı kararlı bir şekilde sürdürdüklerini ve buna devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'i havalimanından uğurladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de gerçekleştirilmesi planlanan YDSK'nın 5. toplantısının, başkentteki terör saldırısı sonrasında Türkiye ile dayanışma çerçevesinde Ankara'da yapılmasını öneren ve bu kapsamda toplantı için Türkiye'ye gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i uğurlamak için Esenboğa Havalimanına gitti.