KONYA (AA) - Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, "Türkiye, Irak'ın bütün kesimlerine eşit mesafede olduğu gibi Kerbela'da, Telafer'de, Musul ve Kerkük'te patlama olduğunda hemen ambulans uçağını gönderdi, yardım etti" dedi.

Beyatlı, Selçuklu Belediyesi Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi'nde, Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Konya Şubesi'nce düzenlenen "Sevgi ve Kardeşlik" programında, Konya'da yaşayan Irak, Afganistan ve Suriyeliler ile bir araya geldiklerini söyledi.

Ortadoğu'da dayanılmaz acıların yaşandığını anımsatan Beyatlı, Suriye ve Irak'ta kış şartlarında büyük trajedilerin hüküm sürdüğünü belirtti.

Beyatlı, ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra ülkede terör ve kaosun dinmediğini söyleyerek, "Irak, etnik unsurlara bölündü. Son zamanlarda IŞİD terör örgütü eliyle fiilen bölünmek isteniyor. IŞİD'in estirdiği terör belası anlatılmaz. Sokaklarda insan boğazlıyorlar. Irak halkı adeta eski dönemi arar hale geldi" diye konuştu.

Irak'ta yaşayan Türkmenlerin, IŞİD ve diğer etnik grupların zulmüne maruz kaldığını anlatan Beyatlı, yaşananlara karşın Türkiye'nin her zaman yardım eli uzattığını dile getirdi.

Beyatlı, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğuna işaret ederek, "Irak'ın bugünkü durumundan da en çok etkilenen ülke yine Türkiye olmuştur. Türkiye, Irak'ın bütün kesimlerine eşit mesafede olduğu gibi Kerbela'da, Telafer'de, Musul ve Kerkük'te patlama olduğunda hemen ambulans uçağını gönderdi, yardım etti. 'O bu kesimden, bu şunlardan' şeklindeki bir ayırıma tabi tutmaksızın hepsine yardım etmiştir" ifadelerini kullandı.

Beyatlı, ülkelerinde yaşanan terör ve iç savaştan dolayı Türkiye'ye gelen göçmenlere, kucak açtığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bize Türkiye Cumhuriyeti Devleti, halkı ve sivil toplum kuruluşları çok destek oldu. Konya'da yaşayan Suriyeli, Afganistanlı ve Iraklılara özellikle buradaki halk sahip çıktı. Bunun karşılığını sevgiyle verebiliriz. Federasyon olarak burada buluşma ve kaynaşma programı düzenleme kararı aldık. Programın bir ilk olduğunu belirtmek isterim. Ortadoğu'da yaşanan kara günler kalıcı değildir. Tüm bu kara bulutları birlik, beraberlik ve sevgiyle aşacağız. İnşallah zulmün yaşandığı coğrafyalara barış ve huzur hakim olacak. Buradaki program örnek teşkil edecektir. Her şeyi sevgi çerçevesinde anlatacağız ve konuşacağız."

Programa, AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü Yıldız Tosun ile Konya'da yaşayan Irak, Afganistan ve Suriyeliler katıldı.