Uluslar Arası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu’nun sunduğu ‘Coğrafyamıza Akademik Bakış’ isimli program, Türkiye coğrafyası başta olmak üzere akademik, kültürel, inanç, değer, kavram, ekonomik ve sosyal yaşamın sorunlarını ele almaya devam ediyor.

Televizyon programcılığı aracılığı ile ilmi çalışmalarına bir yenisini ekleyen Azizoğlu, Irak Kerkük merkezli Türkiye, İran, Irak, Suriye, Azarbaycan, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin de yoğun izlenen Türkmeneli Televizyonunda yaptığı ‘Coğrafyamıza Akademik Bakış’ isimli program büyük ilgi görüyor.

Programa katılan farklı ülkelerden bakan veya rektörlerle Türkiye coğrafyası başta olmak üzere akademik, kültürel, inanç, değer, kavram, ekonomik ve sosyal yaşamın sorunlarını ele aldıklarını belirten Azizoğlu, “Özellikle Türkiye ve yakın coğrafyamızın toplumsal sorunlarının analiz edildiği program yayınlanmaya başladığı kısa sürede ulusal ve uluslar arası büyük ilgi ve takdir topladı. İlk bölümde konuk ettiğim Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Orhan Erdem ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Sayın İrfan Arslan ile coğrafyamızın yüksek öğretiminin gelişimi ve orta öğretimin sorunları ve çözümlerini analiz ederken aynı zamanda başta yakın coğrafyamızda bulunan ülkeler olmak üzere Ortadoğu ve Türki cumhuriyeti ülkeleri ile orta öğretim ve yüksek öğretimde ortak eğitim ve paylaşım da Türkiye’nin öncülüğü analiz edilmiştir” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı konuk eden Azizoğlu, “Program da Türkiye’nin son yıllarda tüm dünyada takdirle izlenen ekonomik kalkınma başarısı kalkınma sürecini yaşayan ve Türkiye’yi önder ve rehber kabul eden ülkelere örnek teşkil edecek detaylarıyla işlendi. Özellikle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın tüm coğrafyamızdaki ülkelerin Türkiye’nin ekonomik kalkınma sürecini uluslar arası paylaşıma açan kurumsal yapılanmaları anlattığı sistem büyük ilgi ve takdirle karşılandı. Daha sonra konuk olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mili Eğitim Bakanı Özdemir Berova, ile Kıbrıs’ın uzun yıllar süren özgürlük mücadelesini detaylarıyla analiz edildi. Coğrafyamızda sıkıntılı bir süreçten geçen toplumların bu küçük ülkenin insanlarının verdiği büyük özgürlük mücadelesinin örnek teşkil etmesi sağlandı. Kıbrıs üniversitelerinin varmış olduğu, küresel, akademik ve kaliteli başarısı detaylandırıldı. KKTC’nin turizm de coğrafyamıza alternatif bir tatil merkezi olduğu detaylarıyla konuk bakanla izleyicilerin dikkatine sunuldu” dedi.

Konuk ettiği Hitit Üniversitesi Rektörü Reha Metin Alkan ile yaptığı programdan bahseden Azizoğlu, “Özellikle Azizoğlu’nun temel felsefesi olan ve tüm akademik camiada büyük saygı ve kabul gören batılılaşma yerine uluslararasılaşma çaba ve düşünce üretme çalışmaları analiz edildi. Azizoğlu’nun özellikle islam coğrafyasında akademik camiada ilgi ile takip edilen felsefesi ve çalışmalarından olan sınırları devletler tarafından çizilmiş ülkeler yerine sınırları değerler, kavramlar, kültürler ve inançlarla çizilmiş yeni bir dünya için uluslararasılaşma hedefimiz anlatıldı. Bunu yaparken, ‘ulusal değer, kavram, kültür ve inançlarımızın korunması bilincimiz olmalıdır’ görüş ve felsefesi çerçevesinde yüksek öğretimin uluslararasılaşması da analiz edildi.