HATAY (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan Güveçci Çadırkenti'nde misafir edilen ve çoğunluğu Türkmen olan 2 bin 614 Suriyeli, Türk yetkililerce her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı güvenli ortamda yaşamını sürdürüyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki 100 bin metrekare alana kurulan ve ocak ayı sonunda faaliyete giren çadır kentte, yüzde 95'i Türkmen olan Suriyelilere eğitim, çocuk dostu alanı, ibadethane, itfaiye çadırı ve sağlık hizmetlerinden psikososyal hizmetlere kadar tüm imkanlar sağlanıyor.

3 öğün sıcak yemek

İçerisinde 2 sağlık çadırının bulunduğu alanda, günlük 80 veya 120 kişiye poliklinik hizmeti veriliyor. 33 kabinde toplam 198 bölme tuvalet ve banyonun yer aldığı çadır kentte, her 13 kişiye bir tuvalet ve banyo düşüyor.

Günde 3 öğün yemek, sıcak ekmek ve içme suyu ihtiyacı ise Türk Kızılayı tarafından karşılanan çadır kentte, Suriyelilere günlük 27 bin porsiyon sıcak yemek ve 9 bin ekmek dağıtılıyor.

100 bin metrekarede binlerce farklı hikaye

Ayrı ayrı hikayeleri ve yarım kalan hayalleri bulunan Suriyelilerin ortak yanı ise vatan hasretleri, hayatta kalabilme sevinçleri ve Türkiye minnet duyguları...

Türkmen asıllı Mustafa el Celal, AA muhabirine, Bayırbucak Türkmen Bölgesinden geldiğini ve orada yaşadıkları sürece büyük zorluklar çektiklerini söyledi.

Can güvenlikleri olmadığı için ülkelerinden kaçmak zorunda olduklarını ve bu yüzden kendilerine kucak açan Türkiye'ye sığındıklarını kaydeden el Celal, "Bizi Güveçci Çadırkenti'ne getirdiler. Tüm Türkiye sağ olsun. Burada güvendeyiz. Allah sizlerden razı olsun. Bizlere kol kanat gerdiniz. Buradaki herkes hiç bir şeyimizi eksik etmeden yardımcı oluyor" diye konuştu.

Gözyaşlarıyla vatan hasretini dindirmeye çalışıyor

Türk Kızılayı'nın yemek dağıtımı esnasında sırada bekleyen 70 yaşındaki Hayat Kazali, "Vatanımı, toprağımı istiyorum" diyerek gözyaşı döktü. Kazali, "Vatanıma gideceğim mi diye düşünüp duruyorum. Çok zorumuza gidiyor böyle olmak" dedi.

Feride Kömürcü ise ülkesindeki bombardımanlardan kaçmak için 4 köy değiştirdiklerini en sonunda yaşamak için de çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulduklarını anlattı.

Fatma Kastacı da ülkesinde, ateşin altında olduklarını ve bu yüzden Türkiye'ye geldiklerini paylaştı.