Türkiye’de kurulan ilk uluslararası eğitim sendikası olan Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin (UAESEB) 1. Olağan Genel Kurulu, Türkiye Kamu Sen Genel Merkez binasında yapıldı.

9 yıldır fiili olarak faaliyette olan Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin resmi kuruluşu, bürokratik engeller nedeniyle ancak 6 ay önce yapıldı. Türk Eğitim-Sen’den yapılan açıklamada, UAESEB’in 6 ay önce Bakanlar Kurulu izniyle resmi olarak faaliyete başladığı hatırlatılarak, "UAESEB’in genel başkanlığı Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk tarafından yürütülmektedir. Bugüne kadar Türk dünyasında faaliyet gösteren eğitim sendikası ve derneklerle birlikte faaliyet gösteren UAESEB, üye olmak isteyen diğer ülkeleri de üyeliğine kabul ederek yoluna devam etmektedir. UAESEB’e şu ana kadar Türkiye, Azerbaycan, Makedonya, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC ve Kosova’dan eğitim sendikaları ve dernekler üye olmuştur" denildi.

UAESEB’in dün gerçekleştirilen 1. Olağan Genel Kurul toplantısına Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva, Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asylbek Toktogulov, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Humbat Nağıyev, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Ferhat Aşıkferki, Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman ile yönetim kurulu üyeleri, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez yöneticileri, Ankara şube başkanları ve delegeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından divan oluşturuldu. Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin divan başkanı olduğu genel kurulda, Azerbaycan delegasyonundan Emil Rustamov ve Türkiye delegasyonundan Yılmaz Yeşil divan üyesi seçildi.

Genel Kurul’da bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk, “UAESEB uzun yıllardır fiili olarak var olan bir birliktir. Ama Türkiye’deki bürokratik engellemeler sonucunda yıllar önce yaptığımız müracaat ancak 6 ay önce olumlu olarak cevaplandı. Bakanlar Kurulu onayından sonra UAESEB’i 6 ay önce resmi olarak kurmuş olduk. Bizim kanunlarımıza göre UAESEB’in 6 ay içinde 1. Olağan Genel Kurulu’nu yapmak gerekiyor. 1. Olağan Genel Kurulu bugün üye ülkelerimizle yapıyoruz. UAESEB şu ana kadar Türk dilli ülkelerle beraber kuruldu. Bu tabi bir durumdur. Elbette burada Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, KKTC, Kosova, Makedonya olacak. Türk dilli ülkelerden üye yapmak istediğimiz ama oradaki birtakım nedenlerden dolayı üye olamayan Özbekistan ve Türkmenistan var. Zaman içinde yine sizlerin kararıyla, yönetim kurulumuzun uygun göreceği başka ülkeleri de birlik içerisine alarak daha da genişleyerek yolumuza devam edeceğiz. 350 milyon nüfusa sahip Türk dünyası ve bu dünya içinde bağımsızlığını kazanmış olan ülkeler gerçekten çok önemli ülkelerdir ve her geçen gün hem ekonomik hem sosyal anlamda büyük gelişmeler kaydetmektedir" dedi.

Kazakistan’ın son derece hızla gelişen, Türk dünyasına örnek gelişmeler kaydeden büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Koncuk şunları dedi:

"Yüzölçümü Türkiye’nin üç katıdır ama nüfusu 15 milyondur. Kazakistan’ın dünyada parlayan bir ülke olacağına inanıyorum. Kırgızistan’ı hepiniz tanıyorsunuz. Kırgızistan, Türklerin doğuş yeridir. Tanrı Dağı’nın etekleri, Issık Göl binlerce yıl önce Türk izine rastlanan yerdir, Kırgızistan Türklerin ata yurdudur. Kırgızistan’a ilk gittiğimde Issık Göl’de elimi yüzümü yıkamıştım. Her Türkün, Türklüğünün farkında olan herkesin o bölgeyi görüp, Issık Göl’de elini yüzünü yıkama isteği vardır. Kırgızistan’da birtakım problemler de yaşandı. Ama yeni bir yönetim oluştu. Kırgızistan şu anda iyi yönetiliyor. Bir problem kalmadı. Bu bölgelerdeki eğitim sendikaları tek eğitim sendikasıdır ve o bölgelerde çok muteber, çok itibarlıdır. Azerbaycan’ı hepiniz çok yakından tanıyorsunuz. İki devlet bir millet olarak ifade ettiğimiz Azerbaycan, bizim için can Azerbaycan’dır. Bakü-Ankara bizim için hiç farketmiyor. Esasen Almata’ya, Astana’ya, Bişkek’e, Bakü’ye gittiğimizde kendimizi Ankara’da gibi hissediyoruz, yabancılık çekmiyoruz. Azerbaycan’ın son 3-5 yıl içerisinde gerek ekonomik, gerek sosyal anlamda büyük bir atağa geçtiğini, şehirleşme adına büyük başarılar elde ettiğini sevinerek görüyoruz. İnşallah bu modernleşme çalışmaları çok daha büyüyecek ve Azerbaycan dünyaya örnek haline gelecek. Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkanı ve aynı zamanda konfederasyon genel başkanı olan Sattar Mehbaliyev bir milletvekili ve Azerbaycan’da hükümet üzerinde de büyük etkisi olan bir arkadaşımız. Bu da oradaki eğitim çalışanlar için bir avantaj.”

Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Makedonya da bu birliğin üyesi. Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman burada. Daha önce başkanlık yapmış Enes İbrahim de burada. Kendisi Makedonya’da son seçimlerde milletvekili oldu. Her ne kadar ‘istifa ettim’ dese de parlamento buna izin vermiş değil. Makedonya’da muhalefet toptan istifa etti ama Makedon Parlamentosu buna izin vermedi. Makedonya Ufuk Derneği, Türklük şuurunun devam etmesi için kurulmuş bizim açımızdan en önemli dernektir. Ufuk Derneği, Türk Hareket Partisi ile birlikte hareket ediyor. Türk Hareket Partisi de oradaki Türkleri temsil etme noktasında olan önemli bir siyasi harekettir. Türkiye Kamu-Sen olarak gerek Türk Hareket Partisi, gerekse Ufuk Derneği ile çok yakın ilişkiler içindeyiz. Bu ilişkilerimiz güçlenerek devam edecek. Buralar bizim ecdat toprağımız. Üsküp’te kendinizi eski Osmanlı yapıları içinde görürsünüz. Üsküp, Osmanlı şehridir. Her ne kadar orada Makedonlaştırma çalışmaları varsa da eski tarihi yapıyı bozmaları zor görünüyor. Makedonya’da Türk olmak kolay değil. Devlet dairelerinde memur olmanız çok zor. Bu zorluklar içinde bu arkadaşlarımız takdire şayan bir şekilde var olma mücadelesi veriyorlar. Biz de bu mücadelenin Türkiye Kamu-Sen, UASEB olarak tam göbeğindeyiz. Ben onları yürekli tavırlarından dolayı tebrik ediyorum. Aynı sorunlar Kosova’da da yaşanıyor. UAESEB’e Kosova’dan Türk Öğretmenler Derneği üye. Makedonya Ufuk Derneği’nin yaptığı çalışmaların benzerini Kosova’nın Prizren şehrinde Türk Öğretmenler Derneği yapıyor. Türklerin en yoğun bulunduğu şehirlerden birisi Prizren’dir. Prizren’de de Anadolu’da herhangi bir şehre gitmiş gibi hissedersiniz. Türkiye Kamu-Sen olarak biz onlarla da omuz omuza, oradaki varlık mücadelelerinin destekçisi ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tercüme sıkıntısı olmadan, önümüzdeki yıllar içinde birbirimizi güzel Türkçemiz ile anlayabileceğimiz günlere de inşallah hep birlikte ulaşırız. Bu vesileyle 1. Olağan Genel Kurulumuzun tüm üye ülkelere, tüm insanlığa hayırlı olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Genel Başkan İsmail Koncuk’un konuşmasının ardından Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva, Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Asylbek Toktogulov, Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Humbat Nağıyev, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Genel Başkan Ferhat Aşıkferki ile Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan Rahman birer konuşma yaptı. Daha sonra UAESEB Yönetim Kurulu üyelerinden Cengiz Kocakaplan faaliyet raporunu, Seyit Ali Kaplan da tahmini bütçeyi sundu.

Konuşmaların ardından seçimler yapıldı. UAESEB Genel Başkanlığı’na yeniden İsmail Koncuk seçildi. Seçim sonucunda oluşan yeni yönetim şöyle:

“Yönetim Kurulu

Asil: İsmail Koncuk (UAESEB Genel Başkanı), Musa Akkaş, Seyit Ali Kaplan, Cengiz Kocakaplan, Humbat Nağiyev (Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı), Maria Amantaeva (Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı), Asylbek Toktogulov (Kırgızistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı).

Yedek: Ali Osman Akalan, Sinan Demirtürk, Yılmaz Yeşil, Ayşe Karapınar, Emil Rustamov, Aigul Mukasheva, Nazira Abikova.

Denetleme Kurulu

Asil: Talip Geylan, Mehmet Yaşar Şahindoğan, Elvin Hasan.

Yedek: İlhan Rahman, Farhad Aliyev, Ziyade Deldibekova.

Disiplin Kurulu

Asil: Sami Özdemir, Firdes Işık, Ferhat Aşıkferki.

Yedek: Samatbek Namatov, Şinasi Artıkışık, Naser Baymak.”