KONYA (AA) - KTO-Karatay Üniversitesinde Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı'nın katkılarıyla AB hibelerinin anlatıldığı "UFUK 2020 ve Erasmus Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi sosyal tesislerinde düzenlenen programda, ülkelerin gelişebilmesi için üniversiteler ile işbirliği yapılmasının ve Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkati çekti.

Programın ilk ayağının KTO Karatay Üniversitesinde başlamasından dolayı mutlu olduğunu belirten Öztürk, "Ülkemizin katılım sağladığı AB programları arasında en fazla bütçeye sahip olan üniversitelerimiz ve iş dünyamız için hibeler sunan UFUK 2020 programı üniversite-özel sektör iş birliğine de katkılar sunacaktır. Artık bizim işletmelerimizin üniversitelerin bilimsel verilerine ihtiyacı var. Bu tür girişimlerin desteklenmesiyle milli gelir her geçen gün artıyor ve refah seviyesi yükseliyor. Ülke olarak refah seviyemizi yükseltmek, kişi başına düşen milli geliri artırmak için, inovasyon ve Ar-Geye önem vermeliyiz. Bu birliktelik için üniversitemiz her türlü katkıyı sağlamaya hazırdır" diye konuştu.

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de AB üyelik sürecinde olan Türkiye'nin zihinsel dönüşümünün de aynı zamanda gerçekleştiğini anlattı.

AB müzakerelerinin devam ettiğini aktaran Yücel, şunları kaydetti:

"Mevcut ilişkilerimizi sadece üyelik süreci olarak değil, zihinsel bir dönüşüm süreci olarak görmeliyiz. Bu zaman diliminde ekonomik ve siyasal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz. 1965'te başlayan süreçte müzakereler ile birlikte belirli bir aşama kaydedilmiştir. Üyelik sürecini kararlılıkla yürütüyoruz. Bugün AB'den 4,5 milyar avro hibe aktarılacak, amaç ise ekonomik, siyasal ve sosyal alanda Türkiye'yi AB'ye hazırlamak. UFUK 2020 programları AB'nin hedeflerine ulaşmak için belirlemiş olduğu araçlardır. AB toplumlarda sadece ekonomik değil, zihinsel de bir dönüşüm istiyor. İlk toplantımızı Konya'da yapıyoruz, bu şehrin ve üniversitelerinin potansiyeline güveniyoruz."

AB Bakanlığı Uzmanı Hasan Turgay Tursun, "Araştırma ve Yenilik Alanında UFUK 2020 Programı" hakkında katılımcılara sunum yaptı.

Programa, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Avrupa Birliği Bakanlığı Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanı Kayhan Özüm, Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Koordinatörü Rana Kasapoğlu Önder, Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Uzman Yardımcısı Necla Vatansever, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.