Her yıl farklı bir Karadeniz şehrinde gerçekleştirilen 31 Ekim Karadeniz Günü etkinlikleri Rize’de başladı.

Etkinlikler kapsamında Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde düzenlenen “31 Ekim Karadeniz Günü Çevresel Etkinlikleri ve Kamunun Bilinçlendirilmesi” organizasyonun açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptı.

Etkinlikle açılış konuşmalarını, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı İstiklal Yaşar Vural, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptı.

Öztürk konuşmasında, Bükreş sözleşmesi ile Karadeniz’e kıyı ülkeler arasında Karadeniz’in korunması adına başlatılan çalışmaların takdire şayan olduğunu ifade ederek “Bükreş sözleşmesi ve eylem planı kapsamında Karadeniz’in korunması için taraflarca yapılan çalışmalar, işbirliği ve bu konuda gösterilen gayretler takdire şayandır.

Bu kapsamda, özellikle son yıllarda bakanlığımız, Bükreş sözleşmesi gibi taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden ve ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan görevlerini yerine getirmek ve Karadeniz eko sistemini korumak için birçok faaliyeti hayata geçirmiştir. Hepimizin ortak değeri olan Karadenizimizin korunması hepimizin sorumluluğudur. Karadeniz’imizin sorunları çoktur ama sahip çıkanı da çoktur. Burada iki gün boyunca hep birlikte hem Karadenizimizin sorunlarına çözüm arayacak hem de çeşitli etkinlik ve faaliyetlerle Karadeniz Günü’nü kutlayacağız” dedi.

Öztürk’ün konuşmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi Rize Horunu oynadı. Rize Valisi Ersin Yazıcısı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk Karadeniz’in korunmasına yönelik vermiş oldukları destekten dolayı karşılıklı olarak plaket sundular.

Etkinlikle ayrıca ODTÜ, KTÜ ve RTEÜ’den bilim adamları sunumlarını yaptılar.

31 EKİM KARADENİZ GÜNÜ

Karadeniz’de karadan, gemilerden ve atmosferden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması Sözleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Karadeniz’e kıyısı olan altı ülkenin temsilcileri; Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Türkiye tarafından imzalanmıştı. Bu sözleşme altında, Karadeniz’in kirliliğe karşı korunması ve iyileştirilmesi stratejik eylem Planı 31 Ekim 1996 tarihinde imzalanarak 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş olan Taraf Ülkeler Toplantısı’nda, 31 Ekim tarihi “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edildi.