Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, “Coğrafyamız ve gezegenimizdeki dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun tüm birey ve toplumlar küremizin ortak paydaşıdır” dedi.

Uluslar arası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, başkanlığında IUC Bölgesel toplantısı Irak Dohuk’ta gerçekleştirildi. Türkiye coğrafyası başta olmak üzere küresel akademik sorunlarda etkin çözüm üreten kurumsal bir kurum haline gelen IUC, Türkiye, Irak yönetimindeki bölgesel üniversite rektörlerini bir araya getirdi. Toplantıda özellikle terör eylemleri altında kapalı bulunan üniversitelerin sorunları ile bölgesel akademik sorunlar ele alındı. Toplantı sonrası katılımcı rektörler ile birlikte alınan kararları basın kurumları ile paylaşan Azizoğlu, “Coğrafyamızda bulunan ulusların paydaşlık haklarından yararlanılmasını engelleyen terör olayı yaşanmaktadır. Evrensel hak, hukuk ve tüm değerlerin İslam coğrafyasında yok olmasını sağlayan ekonomik sosyal ve tüm yaşamsal alanları yok eden İslam ve bölge uluslarıyla hiçbir bağı bulunmayan terör yapılanması bulunmaktadır. İşgali altındaki Suriye ve Irak’ta bulunan üniversitelerin akademisyen ve öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, eğitim öğretim haklarının korunması ve devam edebilmesi için Türkiye üniversiteleri ile Irak’ın güvenli bölgesi olan Kürt Yönetimi’nin bölgesel üniversitelerinde istihdam edilmelidir. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Irak Cumhurbaşkanı Fuat Mahsun, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğine sorunun çözümü ve mağduriyetlerin giderilmesini içeren müracaatlarda bulunma kararı alındı” dedi.

Toplantıda diğer bölgesel akademik sorunların çözümü için alınan kararlar ile birlikte bölge üniversiteler arasında akademik iş birliği çalışmalarının hızlandırılması için karar alındığını belirten Azizoğlu, “Musul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Obay Dawaci, özellikle Irak da cereyan eden terör eylemlerinde mağdur üniversitelerin acı sorunlarını çözüm merkezi olması için, Dohuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Moslh Dohuky da Arap üniversiteleri sorunlarının konsey yönetim kuruluna getirilmesi ve çözümü için koordinatörlüğe getirildi. Coğrafyamız ve gezegenimizdeki dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun tüm birey ve toplumlar küremizin ortak paydaşıdır. Eşit hak özgürlük ve hukuka sahiptirler. Bu hak ve hukuk’un korunma bilincini korumaya anlatmaya aşılamaya ve uygulamaya akademisyenler ve tüm entellektüeller aracılığıyla yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.