YOZGAT (AA) - Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) 9. Bölge Tatbikatı'na katılacak 5 ilden gelen sağlık personellerine Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde ilkyardım ve afetlere müdahale konusunda teorik ve uygulamalı eğitim veriliyor.

Tatbikat kapsamında verilecek eğitimlere katılacak Ankara, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Kırşehir illerinden gelen UMKE personeli, Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Beldesi Ennes bölgesinde kamp kurdu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara bölgesine bağlı illerin sağlık çalışanları ve personelleri UMKE ekibi 14-17 Nisan 9. Bölge UMKE kampını Yozgat’ta yaptığını söyledi.

Personellere deprem enkazından yaralı kurtarma, donma gibi olaylarda yapılacak müdahale ve kurtarma teknikleri konularında uygulamalı eğitimler verildiğini belirten Şahin, "Bu ekiplerimizin aldığı temel eğitimler tekrar gözden geçiriliyor. Aldıkları bilgiler ve müdahale işleri unutulmasın diye ülke genelinde kamplar düzenleniyor" dedi.

Alınan eğitimlerin zor şartlarda ve gerçeğine yakın bir şekilde kamp alanlarında uygulandığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Aldığımız bu eğitimlerin hepsi gerçeğe çok yakın bir şekilde tatbikatla tamamlanıyor. Eğitimlerimizin bugün ki senaryosu gereği dağlık yamaca bir yolcu uçağı düştü. Buradaki ekiplerimiz kendilerine bilgi geldiği anda kendi lojistik bölgelerindeki hazırlıklarını yaptılar. Önden bir ekibimiz gitti. Bunlara 'triaj ekibi' diyoruz. Bu ekiplerimiz bölgede bulunan yaralıların sağlık durumuna göre ayrımını yaptı. Oradaki ekip lideri komuta aracılığıyla burada bulunan ekiplere ağırlık durumları hakkında bilgi verdi. Ekipleri sırasıyla çağırdı. Hangi ekibin hangi hastaya müdahale edeceği ayarlandı. Olay anında karışıklıklar olabiliyor. Çok profesyonel ve çok doğru bir şekilde yaklaşmak gerekiyor."

Şahin, eğitimin sonunda UMKE personeline sertifika verileceğini de sözlerine ekledi.