İstanbul Ümraniye Belediyesi tarafından Gümüşhane’de büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin adına yaptırılacak külliye ve aşevi ile çocukluğunun geçtiği Emirler Camii’nin çevre düzenlemesinin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Gümüşhane Belediyesi ve Gümüşhane Dernekler Federasyonunun girişimleriyle Ümraniye Belediyesi tarafından yaptırılacak olan tesisler için Emirler Caddesi’nde bulunan aynı adlı caminin yanında tören düzenlendi. Törene Vali Okay Memiş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, eşi Saliha Can, AK Parti İl Başkanı Av. Celalettin Köse, protokol üyeleri ve davetliler katıldı. Törende konuşan Vali Memiş, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nin adına yakışır bir külliyenin temelinin atılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Gümüşhane ve Ümraniye Belediyesinin birlikte ilimize böyle bir külliye kazandırmak için birlikte hareket etmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hem Gümüşhane hem de Ümraniye Belediyesi çok güzel hizmetlere imza atıyorlar. Bizler, Gümüşhane’de birlikte hizmet vermeye çalışıyoruz. İlimizin tüm köyleri ile birlikte altyapı hizmetlerini tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhane’nin dediği gibi ‘Esas olan hizmettir, insan hizmet ettikçe himmete mazhar olur’ sözü ile hizmete talip olduklarını belirterek, “Çalışmak çok güzel, temeller atmak, ürünlerini almak insanı çok mutlu ediyor. Ben bu ilin 20’inci belediye başkanıyım, benden önceki belediye başkanlarıma yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum. Biz de çıtayı daha yukarıya çıkarmak için biraz daha koşmamız lazım. 37 noktada yaklaşık 100 milyon liralık projemiz var. Şehrin sorunlarını tek tek çözeceğiz. Bizleri zaman zaman karalamak veya sosyal medyada bizi üzmeye çalışıyorlar ama biz onlara takılmıyoruz. Biz, milletten aldığımız gücü millete yansıtmaya çalışıyoruz. Ben bu şehirde karıncayı bile incitmedim” diye konuştu.

Emirler Mahallesi’ndeki caminin koruma altında olmasından dolayı 6 ay Koruma Kurulundan izin beklediklerini anlatan Çimen, “Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri için hazırladığımız projeyi Ümraniye Belediye Başkanıma götürdük. Değerli Başkanım külliyenin yapılması için gerekli sözü verdi ve bugün temelini atıyoruz. 3 aylık bir süre içerisinde inşallah ilimize güzel bir eser kazandıracağız” şeklinde konuştu.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da, Ümraniye’nin Türkiye’deki sosyal, kültürel, etnik yapısının aynı oranlarda temsil edildiği ve yaşandığı bir ilçe olduğunu söyledi. “Biz hep beraber Türkiye’yiz. Bu birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi Allah daim eylesin” diyen Başkan Can, “Muhtelif yerlerde çeşitli hizmetler yapmayı Allah bize nasip etti. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nin namına bir eserin yapılmasında bize fırsat verdiği için Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. 2014 yılında sözümüz vardı. Bugüne nasip oldu” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yapan Başkan Can, “Türkiye çok stratejik bir noktada. Tarih boyunca her dönem buraya göz dikenler oldu. Bu anlamda millet olarak hep beraberiz. Beraber ağlayıp, beraber güleceğiz” dedi.

Bosna Hersek ve Etiyopya’da belediye olarak yaptıkları çalışmalardan örnekler aktaran Başkan Can, “Buralar, bu coğrafyalar bizim. 100 yıl önce bu coğrafyalarda yaşayan insanlarla biz vatandaştık, aynı ülkenin insanlarıydık. Suriyelilere kucak açmamızı anlayamayanlara tarih bilmiyorsunuz diyoruz. Onlar Çanakkale’de bizim için öldüler. 2 milyarlık İslam alemi umudunu Türkiye’ye bağladı. İşimiz çok, yolumuz uzun. Umreye, hacca gidenler bilir. Recep Tayyip Erdoğan dediğiniz zaman dünyanın neresinden gelmiş olursa olsun Müslümanlar Allah-u Ekber der” şeklinde konuştu.

İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) Başkanı Tahsin Söğüt ise Gümüşhane için uzun zamandan beri üzerinde kafa yordukları projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile gererek, her yılın bir haftasının Gümüşhane’de Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi haftası olarak kutlanması talebini, “Mevlana Hazretleri Konya’ya neyse, Gümüşhanevi Hazretleri de Gümüşhane için o kadar önemlidir. Bu nedenle Gümüşhanevi Hazretleri’nin Gümüşhane’de daha çok tanınmasını ve hayatının yaşatılmasını istiyoruz” sözleriyle dile getirdi.

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı Yüksel Yalçın da konuşmasında Gümüşhane’ye kazandırılan bu eser için herkese teşekkür etti. Gümüşhanevi’nin 204 yıl önce çocukluğunun külliye yapılan alanda geçtiğini, hayatına 27 eser sığdırdığını ifade eden Yalçın, bu eserlerden dini olanlarının kuşaktan kuşağa aktarıldığını, diğer pozitif bilimlerde kazandırdığı eserlerin de günümüze nakledilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan dua ve kurban kesimiyle ile birlikte tesisin temeli atıldı.