SARAYBOSNA (AA) - Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmanın hayalini kuran sığınmacıların "umuda yolculuğu" alınan son kararların ardından Balkanlarda son buluyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın "Batı Balkanlardaki rotadan geçişler kapanmıştır" açıklamasıyla rotadaki ülkelerin sınırlarını kapattığı gözlenirken, son olarak Slovenya'nın sadece vizesi bulunanların Schengen bölgesine girmesine izin vereceğini açıklaması sığınmacıların umutları tüketti.

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan kampta, sınırın açılmasını ve yola devam etmelerine izin verilmesini bekleyen sığınmacıların sayısı her geçen gün artarken, 15 bine yakın sığınmacının kaldığı kamptaki koşullar da her geçen gün kötüleşiyor.

"Turist değiller"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İdomeni Koordinatörü Babar Baloch, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacıların AB ülkeleri arasında eşit olarak paylaştırılması gerektiğini, aksi takdirde bu insanların kendilerini kullanan insan kaçakçılarının eline düşebileceğini söyledi.

Slovenya'nın sığınmacılardan Schengen vizesi talep etmesi kararına değinen Baloch, "Bu kişilerin turist değil, sığınmacı olduğunu anlamalıyız. Sığınmacılar da Avrupa'ya uluslararası yasalar temelinde korunma talebinde bulunarak gidiyor. AB, uluslararası yasalar çerçevesinde bu sorumluluğu üstlenmeli" dedi.

"Çamur içinde beklemeye devam edeceğim"

İdomeni’deki kampta sınırın açılmasını bekleyen Suriyeli Abdul ise sınır açılana kadar bekleyişlerini sürdüreceklerini belirterek, "Burada çamur içinde, pislik içinde beklemeye devam edeceğim. AB’nin bir gün bize küçük bir pencere açacağına ve yolumuza devam etmemize izin vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Muhabir: Cüneyt Davut-İhvan Radoykov-Hasan Tosun-Kayhan Gül