“Üreten Samsun’un Yıldızları” ödül töreni Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Samsun Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde 2012-2013 yılı gelir vergisi rekortmenleri, kurumlar vergisi rekortmenleri, 2012-2013 yılında en çok ihracat yapan firmalar ile 2012 ve 2013 yıllarında üretimden satışlarda ISO’nun hazırladığı Türkiye’nin en büyük şirketleri anketinde ilk 500 ve ikinci 500’e giren firmalar ödüllendirildi.

“PETROLÜN DÜŞMESİ EN ÇOK TÜRKİYE’YE YARADI”

Ödül töreni öncesi Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nun konuşmasından sonra kürsüye çıkan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, petrol fiyatlarının düşmesine en çok sevinen ülkelerden bir tanesinin Türkiye olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Bugün varil fiyatı 60 doların altına düştü. En çok cari açığımızı kapsayan da enerji ithalatımızdı. Neredeyse bu faturanın yüzde 50 düşmesi demektir. Bu müthiş bir avantaj bizim için ama bir taraftan seviniyoruz, bir taraftan da üzülüyoruz. Çünkü Rusya’ya ihracat yapıyoruz, alım gücü düştü. Rublenin değer kaybı son 6 ayda yüzde 50’dir. Bu sefer Rusların alım gücü düştüğü için malımızı satın alacak adam sayısı azaldı. Çünkü bir anda yüzde 50 fakirleştiler. Kasalarında da 500 milyar dolar olmalarına rağmen. Bundan dolayı pazarda zorluk yaşıyoruz. Özellikle Rusya’nın yaş meyve sebzenin tamamını biz karşılıyorduk. Fakat hem ihracatta zorlanmaya başladık hem de gönderdiğimiz malların parasını alamıyoruz. Dikkatli olun diye bunu söylüyorum. Petrol fiyatlarının düşmesinde bize ikinci bir zararı da reel sektör olarak Antalya’da Rusların rezervasyon iptalleri başladı. Ama ben geleceğimizden umutluyum” dedi.

"MAKAMLARA GELİNMEZ, MİLLET GETİRİR"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Bütün dünyada ‘ekonomik çalkantılar, siyasi çalkantılar, fikir farklılıkları, finansal krizler’ bunların hepsi yaşandı. Bir dönem ekonomik kriz olabilecek dendiğinde ‘teğet geçecek merak etmeyin’ diye ortaya çıkıldığında ‘siz bu işi bilmiyorsunuz’ dendi. Bütün dünya sıkıntı çekerken, biz çok şükür kendi yolumuzda sağlam yolumuzda ilerlemeye devam ettik. Ortaya konan bir iradenin, ortaya konan bir birliğin ve beraberliğin, ortaya konan bir duruşun, bu diklenmeden dik duruşun bir sonucudur. Zaman geçtikçe bunların ne anlama geldiğini ve ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını hep beraber görüyoruz. Türkiye’de biz hiçbir zaman ‘her ne olursa olsun biz kazanalım. Her ne olursa olsun AK Parti kazansın’ demedik. Biz hep ‘eğer Türkiye kazanacaksa ve Türkiye ilerleyecekse biz AK Parti olarak üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız’ dedik. Ama Türkiye’de kısır bir siyasi çekişmeler içersine girmeye çalışanlar ‘AK Parti kaybetsin de ne olursa olsun’ dediler. Türkiye’nin ne olduğu umurlarında değildi. Milletimizin başına ne gelebileceği hiç umurlarında değildi. Tek gayeleri vardı, o da makam ve mevki. Makamlara gelinmez, makamlara millet getirir. Makamlara geldiğinizde ve o sorumlulukları yüklendiğinizde, o sorumlulukların hakkını verirseniz eğer millet sizi başınızın üzerinde taşır. Eğer siz milletle beraber olmaz iseniz, milletin çıkarlarını gözetmez iseniz yanınızda kimseyi bulamazsınız. Ama siz eğer ülkenizin hem içerde hem dışarıda, hem ekonomisinde sağlam durmasını, daha ileriye gitmesini dert edinmişseniz, bu dert yüreğinizde varsa ve milletle iç içesiniz önünüze ne engel çıkartsalar çıkartsınlar, millet sizinle beraber yürür. İşte bizim sırrımızda bu. Çünkü biz milletle beraber olduk” diye konuştu.

Ortaya konan hedeflere yoğun bir şekilde yürümeye devam ettiklerinin altını çizen Bakan Kılıç, “İş dünyasının çok yakından ilgilendiği en önemli konulardan bir tanesi de siyasi istikrardır. Çünkü rakiplerinizin en büyük faydalandığı öğelerden bir tanesi ülkelerdeki siyasi istikrardır. Birkaç ay önce Türkiye Cumhuriyetinde Ağustos ayında ilk kez cumhur tarafından cumhurun reisi seçildi. Bu seçime müteakip iktidar partisine genel başkan seçildi. Ona müteakip de Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Başbakanı yeniden görevlendirildi. Yeni bir hükümet kuruldu ve meclisten güvenoyu aldı. Bu anlattıklarım 3 hafta süre içersinde yaşandı. Ama Türkiye’de olağanüstü hiçbir şey yaşanmadı. Tek bir olağanüstü bir şey vardı o da AK Parti’nin birinci olağanüstü kongresinin adının ‘olağanüstü’ olmasıydı. Onun dışında her şey normaldi. Bu yaşananlar ne kadar büyük bir yol kat ettiğimizin açık ve seçik ispatıdır. Son 12 sene içersinde çok şeyler yaşadık. Geldiğimiz noktada Türkiye çok farklı yerlere geldi. Biz başarılarımızı konuşmuyoruz. Başarılarımızı ön plana çıkartmıyoruz. Dünya kamuoyunda ve medyası içersinde başarılarımıza yeterince yer vermiyoruz. Bu haberleri anlatmamız ve konuşmamız gerekir. Türkiye Cumhuriyeti İstanbul’da dünyanın en büyük üçüncü havalimanını yaparken, bazı ülkelerde havalimanları 6-7 yıldır bitmiyor. Biz boğazın altından Marmaray’ı yapıyoruz ama kıtalar arası bir birleşime sebep olan ve dünyada sayılı projeler arasında gösterilen o Marmaray’a bazıları ‘ben binmem’ diyor. Ama İstanbul halkı binlerce insan olarak Avrupa’dan Asya’ya seyahat ediyor. Bunu da 2-3 dakikada yapıyor. Üçüncü köprünün ayakları tamamen ortaya çıkmış durumda. Biz bunları yaparken birbirimizi tehdit ederek yapmıyoruz. Biz birlikte ve beraber yapıyoruz. Birliğimiz ve beraberliğimiz olmaz ise o zaman başarı gelmez. Biz şuanda ülkenin yönetiminden milletimizden milli iradeyi temsil görevini almış iktidar olarak her zaman birlikte ve her zaman beraber yürüyeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından TOBB tarafından Samsun’da yapılacak olan İlyas Kılıç adı verilen Endüstri Meslek Lisesi’nin protokolü imzalandı.

Daha sonra 2013 yılı vergilendirme dönemi TSO üyesi kurumlar vergisi rekortmenlerine, 2013 yılı vergilendirme dönemi TSO üyesi gelir vergisi rekortmenlerine, 2013 yılı TSO üyesi ihracatçı firmalara, 2013 yılı üretimden satışlar TSO üyesi ISO ilk 500 ve ikinci 500’e giren firmalara, TSO üyeliğinde 50 yılı dolduran şahıs firmalara, Samsun’dan borsaya kote olan ilk firmaya ve UMEM Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri en çok istihdam sağlayan firmalara ödülleri verildi.

Düzenlenen ödül törenine Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve TOBB M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Samsun Valisi İbrahim Şahin, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile iş adamları katıldı.