FRANKFURT (AA) - Alman otomobil üretici Volkswagen (VW), grubun yeniden yapılanma sürecinin belirlenen plana göre devam ettiğini ve yeni bir strateji geliştirme sürecinin başladığını bildirdi.

VW'den yapılan açıklamada, VW Grubu'nun yeniden düzenlenmesi konusunun iyi şekilde devam ettiği ve ekim ayı sonunda belirlenen 5 önceliği konusunda ilerleme kaydettiği ifade edildi. 

Şirketin Avrupa'daki müşterileri için teknik çözümler geliştirildiği ve yetkilere sunduğu aktarılan açıklamada, "Bu çözümler, 2016 yılının ocak ayında uygulanmaya başlayacak. Emisyon incelemesi sonuç üretiyor ve ilk sonuçlar güncel bulgulara dayanarak hazırlandı. Yeni yapının uygulanması, plana göre devam ediyor ve yeni bir strateji geliştirme süreci başladı"  ifadesine yer verildi.

Firmanın ilk defa, Denetim Kurulu'na bağlı özel bir komite tarafından koordine edilen soruşturmaya ilişkin detaylı bir açıklama yaptığı aktarılan açıklamada, soruşturmanın iç ve dış olmak üzere iki aşamada yürütüldüğü ve yaklaşık 450 uzmanın soruşturmada yer aldığı bilgisi paylaşıldı. 

Açıklamada, "VW, gelecekte emisyon testlerinin dışarından ve bağımsız şekilde değerlendirilmesine karar verdi. Buna ek olarak, rastgele seçilen gerçek hayat testleri, yolda emisyon davranışlarını değerlendirmek için devreye girecek" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, 21 Nisan 2016 tarihinde yapılacak Genel Kurul toplantısında soruşturmaya ilişkin son durumun paylaşılmasının planlandığı kaydedildi. 

 

-"Soruşturmamızın bir sonuca varacağını garanti ediyorum"

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen VW Denetleme Kurulu Başkanı Hans Dieter Pötsch, VW Grubu'nun zor günlerde bile her açıdan tamamen işlevsel olduğunu belirterek, "Zorluklarla nasıl ve ne zaman başa çıkacağımız sadece bizimle alakalı olmasa da bize bağlı. Bu testi geçmek için büyük bir ortak çaba göstermeliyiz ve hepimiz bunu yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Pötsch, soruşturmaların kesin bir sonuca varacağını vurgulayarak, "Hiçbir ticari işlem, yasal ve etik sınırları aşmayı haklı çıkarmaz. İlk adım olarak, manipülasyonda yer almış olabilecek 9 yönetici açığa alındı. Burada ve şimdi soruşturmamızın bir sonuca varacağını garanti ediyorum. VW'nin Denetleme Kurulu Başkanı olarak ben şahsen buna kefilim" açıklamasında bulundu.

 

-"Doğru bir tutum ve zihniyet olmadan hiçbir şey yapamayız"

 

VW Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Müller ise mevcut durumun üstesinden gelebilmek için her şeyi yaptıklarını ancak krizin şirketi felce uğratmasına izin vermeyeceklerini belirtti. 

Krizi şirketin geleceği için bir fırsata dönüştüreceklerini belirten Müller, "Krizi, Volkswagen'in ihtiyacı olan değişikleri yapmak için katalizör olarak kullanacağız" ifadesini kullandı.

VW'nin emisyon manipülasyonundan etkilenen araç sahiplerini araçların güncellenmesi gerektiğinde bilgilendireceğini ifade eden Müller, çözümlerin ücretsiz uygulanacağını ve gerekmesi durumunda yedek bir araç sağlanacağını dile getirdi.

VW Grubu'ndaki personelin yenilenmesinin son zamanlarda yeni bir ivme kazandığını aktaran Müller, "Önümüzdeki aylarda ve gelecekte ele almak istediğimiz zorlukları ele almak için gerekli ekip hazır. Yeni yapının ayrıntıları 2016 yılının ilk çeyreğinde sonuçlanabilir. Yeni yapı, VW Grubu genelinde 2017'nin başından itibaren faaliyette olacak" ifadesiye yer verdi.

Şirkette yeni bir zihniyetin hayata geçeceğine işaret eden Müller, "En iyi insanlara ve büyük bir kuruluşa sahip olabiliriz ancak doğru bir tutum ve zihniyet olmadan hiçbir şey yapamayız" değerlendirmesini yaptı.

Müller ayrıca, VW'nin Wolfsburg, Ingolstadt, Stuttgart ve diğer merkezlerdeki uzmanlıkla birlikte bir "Silikon Vadisi" oluşturmasına ihtiyaç duyduğuna dikkati çekti.