FRANKFURT (AA) - Volkswagen Üst Yöneticisi (CEO) Martin Winterkorn, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu'nun, Volkswagen Grubu'nun dizel araçlarının emisyon testlerinde ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar tespit ettiğini belirterek bu durumdan dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.

EPA'nın, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında emisyon test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullanarak maniple ettiğini bildirmesinin ardından Winterkorn, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

EPA'nın açıklamasını doğrulayan Winterkorn, "EPA ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu, Volkswagen Grubu'nun dizel araçlarını test ederken, ABD çevre standartlarını ihlal eden manipülasyonlar tespit etti" ifadelerini kullandı. 

Volkswagen Yönetim Kurulu'nun söz konusu tespitleri ciddiye aldığını vurgulayan Winterkorn, "Ben şahsen müşterilerimizin ve halkın güvenini kırmaktan dolayı derinden üzüntü duyuyorum. Bu olayın gerçekliğini açıkça ortaya koymak için ilgili kurumlarla en hızlı ve şeffaf şekilde tam iş birliği yapacağız. Volkswagen bu konuda dahili soruşturma talimatı da verdi. Yasanın ya da iç kurallarımızın herhangi bir ihlaline müsamaha göstermeyeceğiz. Müşterilerimizin ve halkın güveni bizim en önemli varlığımız olmaya devam ediyor. Güvenin tekrar tesis edilmesi ve bundan dolayı kaynaklanan zararı tersine çevirmek için gereken her şeyi yapacağız" açıklamasında bulundu.

EPA, 18 Eylül Cuma günü, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin maniple edilmesinden dolayı çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu.