ANKARA (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Nurettin Taş, av ve yaban hayatının barındırdığı zengin biyolojik çeşitlilikten gelecek nesillerin de faydalanması için yaban hayvanlarının üreme dönemlerinde rahatsız edilmemelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Türkiye'nin de içinde bulunduğu zoocoğrafik bölgelerden Batı Palearktik bölgesinde (Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı içine alan  bölge) av ve yaban hayvanları, av sezonu dışında kalan mart-temmuz döneminde üreme faaliyeti gerçekleştiriyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, av sezonunun kapandığı şubat ayı sonu itibarıyla ülkenin önemli zenginliği olan yaban hayatının, sürdürülebilirliği ve bu sezon dışında da desteklenmesi için koruma ve denetim faaliyetleri yürütüyor.

Bu dönemde yaban hayvanlarının avlanması, rahatsız edilmesi, yuvalarının bozulması, yavru ve yumurtalarının toplanması, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği ''yasaklı faaliyet'' olarak değerlendiriliyor.

Bu süreçte, üreme dönemindeki yaban hayvanlarının yavru ya da yumurtasını toplayanlara da 4915 sayılı kanunun 28. maddesi çerçevesinde tazminat cezası veriliyor.

Bu ceza sülün, çil keklik ve turaç yavrusu için 600 lira, bu türlerin yumurtaları için 300 lira, atmacagiller ve doğangiller familyasındaki türlerin yumurtası veya yavrusu için ise 7 bin 500 lira olarak uygulanıyor.

 -Duyarlılık çağrısı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Vekili Taş da yaban hayvanlarının korunmasının önemine işaret etti.

''Ülkemizin av ve yaban hayatının barındırdığı zengin biyolojik çeşitlilikten gelecek nesillerin de faydalanması için yaban hayvanlarının üreme dönemlerinde rahatsız edilmemeleri büyük önem arz etmektedir" değerlendirmesinde bulunan Taş, böylece tabiattaki dengenin korunmasının ve sürekliliğinin sağlanmasının da gerçekleşeceğini ifade etti. 

Taş, Türkiye'nin av ve yaban hayatının barındırdığı zengin biyolojik çeşitliliğin ekolojik, ekonomik, kültürel olanaklar sağladığını da söyleyerek, "Bu kaynaklardan gelecek nesillerin de faydalanması Genel Müdürlüğümüzün en temel gayesidir" dedi. 

Bu amaca ulaşmak için yaban hayvanlarının üreme dönemlerinde rahatsız edilmemelerinin büyük önem taşıdığının altını çizen Taş, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.