Yılda 3 milyon 300 bin yabancı turistin ziyaret ettiği Muğla’da turistlerin en fazla şikayet ettiği konu, yüksek faturalar ve karakollarda yabancı dil bilen personel bulunmaması oldu.

Muğla’da tatilini geçiren ve yaşayan yabancıların sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda fahri konsoloslar, sorunlarını Vali Amir Çiçek’e iletti. Valilik Özer Türk Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Amir Çiçek, Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik ve fahri konsoloslar katıldı. Vali Çiçek, Muğla’ya gelen turistlerin yaşadıkları sıkıntıları ilk iletecekleri kişilerin fahri konsoloslar olduğunu belirterek, “Sizler bizlerin çalışma partnerlerisiniz. Muğla’ya gelen konuklarımızın daha iyi şartlarda ve güvenli bir şekilde tatillerini geçirmelerini sağlamak önceliğimizdir. Yaşanan sıkıntıları en aza indirmek ve ortadan kaldırmak, birlikte neler yapabiliriz bunları birebir karşılıklı olarak görüşmek istedim” dedi.

KARAKOLLARDA YABANCI DİL SIKINTISI

Fahri konsoloslar, kendilerine gelen şikâyetler arasında yaşanılan kaza, taciz, hırsızlık ve buna benzer olaylar sonrasında özellikle polis karakollarında yeterli yabancı dil bilen personelin olmamasının hukuksal süreçte ciddi sıkıntılara yol açtığını dile getirdiler. Konsoloslar, “Turistlerin karıştığı olayların basına zamansız ya da yanlış yansıması ülkemizin imajını olumsuz etkiliyor. Kriminal olayda basına karşı yaklaşımın ciddiyeti ve verilecek bilgilerde kurumlar arası koordinasyonun sağlanması şart. Bunun yanında Muğla’da oturan yerleşik yabancılar, özel hastaneler ve doktorların turistlere abartılı faturalar düzenlemeleri, hastanelerde akıl hastası turistler için geçici olarak gözetim altında tutulabilecekleri odanın olmaması, turistik yörelerde kavga, yaralama, bıçaklama gibi olayların yoğunlaştığı Barlar Sokağı vb. yerlerde güvenlik önlemlerinin arttırılması, ölümler ve ölüm sonrası veraset ve tereke işlemlerinde sıkıntılar yaşanıyor. Fethiye Ovacık ve Hisarönü gibi yerlerde yabancılara ait villalarda yoğunlaşan hırsızlık olayları belli başlı şikâyetler arasında” dediler.

Muğla’da 11 fahri konsolosun görev yaptığı öğrenildi.