KONYA (AA) - Konya'da akciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gören hasta, yapay akciğer operasyonu ile makineye bağlı yaşamaktan kurtarıldı.

Beyhekim Devlet Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, uzun yıllar sigara bağımlısı olan 63 yaşındaki Kuddusi Karşıkır, şikayetlerinin artması ve solumun güçlüğü çekmesi nedeniyle tedavi için hastaneye geldi.

Göğüs cerrahisi uzmanı Op. Dr. Murat Ersin Çardak, yapılan muayene ve tetkiklerden sonra akciğerin tamamen işlevini kaybettiğini tespit edince hastaya yapay akciğer operasyonu yapılmasına karar verdi. Hastanede yapılan başarılı ameliyatla Karşıkır'a yapay akciğer takıldı.

Tedavi hakkında bilgi veren Çardak, yaptıkları muayene ve tetkikler sonucunda hastanın akciğerinin tamamen işlevini kaybettiğini gördüklerini, bu nedenle yapay akciğer operasyonu yapılması için işlemlere başladıklarını belirtti.

Başarılı operasyon neticesinde hastanın makineye bağlı yaşamaktan kurtulduğunu ve yaşam kalitesinin arttığını kaydeden Çardak, "Hasta son zamanlarında solunum cihazına bağlı olarak nefes alıp verebiliyordu. Şimdi makineye bağımlılığı kalmadı" ifadesini kullandı.

Operasyonda yer alan ekibi kutlayan Beyhekim Devlet Hastanesi Başhekimi Abdulcelil Kalem de kamu hastaneleri arasında bir ilki gerçekleştirerek başarılı bir operasyonla hastayı yaşama bağlayan göğüs cerrahisi doktoru Murat Ersin Çardak, kalp damar cerrahı Uzm. Dr. Mücahit Demirtaş, genel yoğun bakım sorumlusu Uzm. Dr Şerife Önen ve tüm yoğun bakım personelini tebrik etti.