ANKARA (AA) - Yargıda Birlik Derneği Başkanı Birol Kırmaz, memleketin sorunlarına duyarsız kalmayacaklarını ama siyaset de yapmayacaklarını belirterek, "Bizler sadece memleketimizin, milletimizin hizmetinde olacağız, vicdanımızı kimseye teslim etmeyeceğiz" dedi.

Kırmaz, dernek genel merkezinde basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya geldi.

Derneğin genel kurulunda birlik ve beraberlik mesajını en güçlü şekilde verdiklerini ve kurumsallaşma aşamasının tamamlandığını aktaran Kırmaz, "Bizler derneğe üye olan hakim ve cumhuriyet savcıları olarak adaletin terazisi ortak paydasında birleştik. Tek amacımız var, sadece ve sadece adalet" diye konuştu.

Genel kurula dünyaya farklı pencerelerden bakan pek çok yargı mensubunun katıldığını anımsatan Kırmaz, şöyle devam etti:

"Biz dernek olarak önümüzdeki süreçte memleketimizin sorunlarına duyarsız kalmayacağız ama asla ve asla siyaset de yapmayacağız. Bizler sadece memleketimizin, milletimizin hizmetinde olacağız, vicdanımızı kimseye teslim etmeyeceğiz. Hakim ve savcıların tam bağımsız, tarafsız olarak hizmet edebilmeleri için projeler üreteceğiz, fikir üreteceğiz ve bu çerçevede somut öneriler ortaya koyacağız."

Kırmaz, dernek ile ilgili yurtiçi ve dışında algı yaratma çabaları olduğunu ifade ederek, bunları üzüntüyle takip ettiklerini söyledi.

Derneğin oluşumu öncesi "Yargıda Birlik Platformu" olarak hareket ettiklerini anımsatan Kırmaz, attıkları her adımda başarı sağladıklarını, memlekete hizmet ettiklerini kaydetti.

-"Çok sayıda yabancı konuk ağırladık"

"Avrupa Yargıçlar Birliğinin derneğin genel kuruluna katılmaması ve gönderdiği mektup" ile ilgili soru üzerine Kırmaz, kongrede çok sayıda yabancı konuk ağırladıklarını, katılamayanların ise "başka bir program nedeniyle gelemedikleri"ni bildirdiğini anlattı.

Kırmaz, "Avrupa Yargıçlar Birliğinin mesajının içeriğine bakıldığında basına yansıdığı gibi derneğimize doğrudan yöneltilmiş bir sert mesaj gözlemlemedik. Derneğimizle ilgili oluşturulmaya çalışılan algı yönetimi var" dedi.

Avrupa Yargıçlar Birliğinin mesajında, "YARSAV bizim derneğimize üyedir, derneğimize tek üye alıyoruz. Bağımsızlık ve tarafsızlık noktasında sizler de mücadele ederseniz YARSAV ile birlikte biz bunu memnuniyetle izleriz" yönünde ifadeler bulunduğunu ve bunu yadırgamadıklarını dile getiren Kırmaz, mektubun yansıtıldığı şekliyle algılandığını söyledi.

-"6 ayda 4 bin 200 üye"

Derneğin 6 ayda 4 bin 159 üyeye ulaştığını, bunun bir rekor olduğunu dile getiren Kırmaz, "6 bin hakim savcıya derneğimize üye olması için davetiye gönderdik. Sistemimizden kontrol ettiğimizde bunların 2 bin civarının maillerini okumadığını gördük. İleriki aşamalarda bu 2 bin civarındaki hakim ve savcımıza yeniden davetiye göndereceğiz" dedi.

Kırmaz, yetkili kurullarından karar çıkması halinde Avrupa Yargıçlar Birliğinin mevzuatını inceleyerek üyelik başvurusu yapabileceklerini dile getirdi. 

Bir soru üzerine Kırmaz, YARSAV'ı rakip olarak görmediklerini belirterek, "YARSAV eğer ki yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı noktasında söylemleri ve icraatlarıyla bizimle beraber hareket ederse elbette rakibimiz değil. Gerçekten iyi niyetli, bağımsızlık, tarafsızlık noktasında mücadele edecekse rakibimiz olmaz ama aksini düşünüyor ise biz memleketimizin menfaati doğrultusunda değerlendirme yaparız ama asla meslektaşlarımızı rakip olarak kabul etmeyiz" ifadesini kullandı.

Kırmaz, "YARSAV ile ayrıştığınız konular var mı" sorusuna, "Biz hiçbir zaman memleketimizin bir derneğini ülkemizden olmayan yabancı organizasyona şikayet etmeyiz, bu bizim ayrıştığımız nokta. Sadece ve sadece bağımsız, tam tarafsız yargı için mücadele ederiz" yanıtını verdi.

Bir başka soru üzerine Kırmaz, "Vicdanını başkalarının eline teslim etmiş kim olursa olsun karşısındayız. Sadece ve sadece milletimizin vicdanına sesleniriz. Sadece ve sadece milletimizin hizmetine tabiyiz. Gücümüzü sadece ve sadece hukuktan alırız" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu belirten Kırmaz, genel kurulda hakim ve savcıların bu mesajı verdiklerini anımsattı. Kırmaz, "Terör konusunda hakim ve savcılarımız üzerilerine düşen ne görev varsa yerine getirmeye hazırlar. Bu konuda en üst seviyede milletimizin duyarlılığı ve hassasiyetini paylaşıyorlar" diye konuştu.