ÇANKIRI(AA) - Ilgaz Dağı'nda düzenlenen "Geleneksel Kızak Yarışları"na gelen 72 yaşındaki Ali Dikmen, dedelerinden kalma kızağın piste uygun olmaması nedeniyle etkinliğe katılamadı.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonunca Ilgaz Dağı'nın Çankırı bölümünde düzenlenen yarışlara katılmak isteyen Ali Dikmen (72), gazetecilere yaptığı açıklamada, 5 kuşaktır nesilden nesle aktarılan kızağı, son olarak kendisinin kullandığını söyledi.

Kızağın yabani erik ağacından yapıldığını belirten Dikmen, "Kızağı satın almak isteyenler bir manda ile yavrusunu teklif etti. Buna rağmen satmadım. Bunun için kızağa 'Yarımalaklı' adı verildi. 50 yıldır dedelerimden kalan bu kızakla kayıyorum" dedi.

Kastamonu'nun Ağlı ilçesi Sinan Mahallesi'nde 500 yıldır kızak yarışları yapıldığını dile getiren Dikmen, "Yıllardır yarışlara katılırım. Buradaki yarışlara ise kızağım piste uygun olmadığı için katılamadım. Bu kızak bana dedelerimden, 5 kuşaktan bu yana nesilden nesile aktarılarak geliyor" diye konuştu.

Dikmen, yarışların yapıldığı Ağlı'da 300 metrelik pist bulunduğunu, bu mesafeyi kızakla 12 saniyede geçebildiklerini de kaydetti.