KAYSERİ - Sağlık Bakanlığınca toplumsal farkındalık oluşturmak ve trafikte seyreden ambulansa yol verilmesi konusunda bilgi düzeyini artırmak amacıyla hayata geçirilen "Yaşama Yol Ver Projesi" Kayseri'de uygulanmaya başlandı.

Yılmaz İsmet Akansu İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerine acil sağlık hizmetleri istasyonlarında görev yapan personellerce "112 ne zaman aranmalı", "112 acil hattı neden gereksiz yere meşgul edilmemeli", "112 acil hattı arandığında nasıl konuşulmalı" ve "adresin nasıl tarif edilmeli" gibi konular, uygulamalı olarak anlatıldı. Öğrenciler, ambulansa bindirilerek içerisindeki malzemeler tanıtıldı.

İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında öğrencilere, 112 acil sağlık hizmetleri hattının hangi durumda aranacağını ve ambulansların çalışma yöntemlerini uygulamalı olarak anlattıklarını söyledi.

Türkiye'de 112'ye yapılan ihbarların yüzde 95'inin asılsız çıktığını, bu oranın Kayseri'de de yüzde 56 olduğunu ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu oranların yüksek olması, bu projenin planlanmasında en büyük etkendir. Bir diğer konumuz da ambulanslara yol verilmemesi. Saniyelerin insan hayatında çok büyük önem arz ettiği bu konuda yapılan kampanyanın toplumda büyük duyarlılık oluşturacağına inanıyorum. 112 ambulans yolunun her zaman açık olmasını temenni ediyorum."

Proje kapsamında ilkokul öğrencilerine bilgiler vererek ambulansları tanıttıklarını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Öğrencilere, 112 acil sağlık hizmetleri komuta merkezimizin gereksiz aranmasıyla hizmette yaşanan aksaklıkları anlattık. Bu gereksiz aramaların yapılmaması gerektiğini, yapıldığı takdirde cezasının olduğunu öğrencilerimize söyledik. Bu projeyle acil sağlık hizmetlerinin gereksiz yere aranmasını önleyerek acil hastalarda vakit kaybının önüne geçilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim çalışmalarımız, önümüzdeki bir yıl devam edecek, kent genelindeki bütün okullara gitmeye çalışacağız."