ANKARA (AA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Danıştay ve Yargıtay yönetimlerinin, hakimi ve savcıyı hukuk devletinin hakimi ve savcısı yapan avukatı, törenlerden dışlamış olması aslında kendini inkar etmiş olmaktır" görüşünü savundu. 

Türkiye Barolar Birliğinde yeni adli yılın başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

Feyzioğlu, buradaki konuşmasına "1 Eylül'de alternatif açılış yapmıştı Yüksek Mahkeme, bugün adli yılı resmen açıyoruz" sözleriyle başladı.

Tarihi bir gün yaşandığını ifade eden Feyzioğlu, 1 Eylül'de Yargıtay Başkanlığınca yapılan törenin tarihe geçmeyeceğini ancak kendi etkinliklerinin şimdiden tarihe geçtiğini ileri sürdü. 

Ülkenin terörle kasıp kavrulduğu, adalete duyulan güvenin azaldığı, yurttaşların giderek karamsarlığa kapıldığı günlerden geçildiğini dile getiren Feyzioğlu, "Bilinsin ki bu topraklarda millet olarak tarih boyunca benzer olaylarla çok karşılaştık. Hep mücadele ettik ve hep de kazandık. Yine kazanacağız. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın çünkü insanlık daima kazanmıştır, yine kazanacaktır. Yeter ki hep birlikte olalım, yeter ki 77 milyon vatandaşımızı adalet paydasında kucaklaştırmayı başaralım" diye konuştu.

Türkiye'de hukuk devleti ve toplum düzeninin en büyük sorununun keyfilik olduğunu öne süren Feyzioğlu, keyfiliğin olduğu yerde hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunun geçerli olacağını anlattı. Feyzioğlu, "Hukukun üstün olmadığı bir düzende sadece vatandaşların değil ülkede iş ve yatırım yapmak isteyen kimsenin güvencesinden söz edilemez" ifadesini kullandı.  

- "Hedef bağımsız savunmanın susturulması oldu"

Adli yıl açılış törenlerinin kanundan çıkarılmasını eleştiren Feyzioğlu, şu görüşleri savundu:

"Burada hedef milleti temsil eden bağımsız savunmanın susturulması oldu. Maalesef bu gelenek devam ettirilebilecekken önce Danıştayın sonra Yargıtayın muktedirler karşısında boyun eğmesine bağlı olarak sona erdirildi. Oysa Yüksek Mahkemenin yüksek yöneticilerine düşen, 'biz sana boyun eğmiyoruz, Ankara'da hakimler var' demek olmalıydı. Danıştay ve Yargıtay yönetimlerinin, hakimi ve savcıyı, hukuk devletinin hakimi ve savcısı yapan avukatı, törenlerden dışlamış olması aslında kendini inkar etmiş olmaktır."

Avukat sayısının kontrolsüz şekilde arttığını, hukukçu kalitesinin düştüğünü iddia eden Feyzioğlu, bunun hukuk devletini tehdit ettiğini öne sürdü. 

Feyzioğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) iktidardan tamamen bağımsız oluşması ve karar vermesinin de hukuk devleti için en önemli unsurların başında geldiğini belirtti. 

Törende daha sonra Feyzioğlu, baro başkanlarını sahneye davet etti.

Şef Serdar Yasun yönetimindeki Türkiye Barolar Birliği Türk Halk Müziği Topluluğunun mini konser verdiği törende, seğmen gösterisi de sunuldu.