KAYSERİ (AA) - Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yeni doğan bebeklere, hayati önem arz eden doğumsal kalp hastalığı taramasına başlandı.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan, yaptığı açıklamada, kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde 69 yoğun bakım kuvözü ile uluslararası kabul görmüş standartlarda hizmet verildiğini söyledi.
Yeni doğan bebekler için hayati önem taşıyan soğutma cihazı, ekokardiyografi dahil her türlü imkanın en iyi koşullarda hizmet etmek için kullanıldığını belirten Özcan, 2015 yılında yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde 2 bin 647 erken doğan ve yeni doğan bebeğe hizmet verildiğini, bunların 677'sinin prematüre bebekler olduğunu ifade etti.
Yenidoğan ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Ali Akın da kritik doğumsal kalp hastalığının, doğumdan sonra bir yıl içerisinde cerrahi müdahale gerektiren ve tespit edilmezse bebeğin hayatını kaybetmesi dahil ciddi sonuçlar doğuran bir rahatsızlık olduğunu kaydetti.
Yeni doğan bebeklerin binde 3'ün de kritik doğumsal kalp hastalığı görüldüğünü aktaran Akın, şu bilgileri verdi:
"Temel hedefimiz anne karnında herhangi bir aksaklıktan şüphelenilmeyen, gözden kaçan ve gebelikte düzenli takibi yapılmayan bebekleri yakalamaktır. Doğumsal kalp hastalığı olan bebeklerin çoğunun dış görünüşü ve genel muayenesi ilk günlerde normal olabilir ve bir kısmı kalp hastası olduğu anlaşılamadan hastaneden taburcu olabilirler. Eve gönderilen bebekler ilk 1 hafta içerisinde solunum sıkıntısı, kalp yetmezliği bulguları, morarma şikayetleri ile ve bazı hastalarda hayatı tehdit edecek kadar ciddi çoklu organ hasarı ve şok ile tekrar hastaneye başvurur. 2015 yılında kritik doğumsal kalp hastalığı taramalarını pilot olarak uygulamaya başladık ve 2016 yılı başından itibaren ise kliniğimizde doğan ve yenidoğan yoğun bakım ünitelerimizde izlenen tüm bebeklere bu taramayı gerçekleştiriyoruz."