Yaklaşan yeni yılla birlikte alkollü içki denetimlerini artıran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2014 yılında toplam 273 bin yerde denetim yaptı.

2014 yılında toplam 273 bin alkollü içki denetimi yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni yıl nedeniyle denetimlerini yoğunlaştırarak son on üç günde 11 bin denetim gerçekleştirdi.

Yıl boyunca denetimlerini sürdüren bakanlık, kaçak içki satışı ve alkol kaynaklı zehirlenme durumlarının değerlendirilmesi, alkollü içkilerin üretimi, ithalatı, piyasaya arzı, izlenebilirliği ve denetimine ilişkin alınacak tedbirler ve işbirliği alanlarına ilişkin il müdürlüklerini uyardı. Bu kapsamda başta turizm bölgeleri ve Antalya, Ankara, İzmir, Mersin, Muğla ve İstanbul büyük şehirler olmak üzere ülke genelinde 81 ilde yaklaşık 273 bin içki denetimi yaptı. Alkollü içki üretimi yapan yerler ile büfe, her türlü market, kuru yemişçi, cafe-bar, lokanta-restorant ve otellerde yapılan denetimler sırasında kontrol görevlilerince şüphe duyulan alkollü içkilerden numuneler alınarak analiz için yetkili laboratuvara gönderildi. Toplam bin 157 numunenin alındığı denetimlerde 259 adet numune olumsuz çıktı. Analizlerde şüphe duyulan içkilerin alkol oranı, etil alkol miktarı, gözle görülür yabancı madde, metanol tayini, şeker analizi, toplam asit miktarı vb değerlerine bakıldı.

Genel denetimler dışında ayrıca yeni yıl nedeniyle içki denetimlerine ağırlık veren bakanlık, son 13 günde 11 bin içki denetimi gerçekleştirdi. Uygun olmayan şartlarda satış yapan işletmelere 6 bin 651 lira ve 13 bin 304 lira arasında cezalar kesildi. Denetimlerde sahte içkiye rastlanmazken, emniyet güçleri ile işbirliği halinde kayıtdışı içki konusundaki denetimler sürdürülüyor.

2014 yılında alkollü içki üretimi, satışı ve toplu tüketimi yapılan işyerlerine yönelik denetimlerini artıran bakanlık, bir önceki yıl 236 bin olan denetim sayısını yüzde 15 artırarak 273 bine çıkardı.

Yurt dışından içki girişlerinin daha sıkı kontrolü için “alkollü içkiler için ihtisas gümrükleri” doğrultusunda uygulamalar devam ediyor. Bakanlık, alkollü içki üreten yerlerin kayıtlarını Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nde güncelleyerek yapılan tüm işlemleri dijital ortamda takip ediyor.

İçkinin sahte veya kaçak olduğunun kokusundan, renginden ya da tadından anlamak mümkün olmadığından tüketicinin olası hilelere karşı ürün satın alınırken etiket bilgilerine dikkat etmesi gerekir. Buna göre bakanlık kayıt numarası ve ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aramalı. Ancak yılbaşında alkol tüketimi, toplu tüketim yapılan eğlence yerlerinde yoğunlaştığından, gidilecek eğlence mekânları hususunda seçici olunmalı, içki orijinal ambalajında istenmeli ya da tüketileceği anda göz önünde açılması sağlanmalı. Şüphelenilen durumlarda, Alo Gıda 174 Hattı aranarak ihbarda bulunulmalı.