Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri, yaklaşan yılbaşı için özel bir kek hazırladılar.

AÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri tarafından, ayda bir kez yapılan “Uygulamalı Yemek Dersi” kapsamında, yılbaşına özel bilinen adı “Christmas Chocolate Cake” olan “Çikolatalı Yılbaşı Keki” yapıldı. Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren ve öğrencilere çevre illerden bölüm hocalarını çağırarak uygulamalı ders verdiklerini belirten Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dündar Denizer, kekin yapımı hakkında bilgiler verdi. Kekin yapımının aslında zahmetil bir iş olduğunu söyleyen Denizer, kekin hem görüntüsünün hem de tadının güzel olduğunu ifade etti. Denizer şunları söyledi;

YAPIMI ZAHMETLİ, AMA YEMESİ GAYET HOŞ

“Kekin yapımı zahmetli, ama yemesi gayet hoş. İnce el işçiliği gerektiren bir yapım aslında. Öncelikle yumurtanın sarısıyla beyazını ayırıyoruz. Beyazı köpükleşinceye kadar bir kapta çırpma teli ile iyice çırpıyoruz. Hem beyazlaşıyor hem de katılaşıyor böylece. Diğer taraftan beyazlaşıncaya kadar yumurta sarısını da çırpıyoruz. Ve yumurta sarısını çırparken içine bir miktar şeker atıyoruz. Bitter çikolata ile tereyağını eritiyoruz. Farklı tencerelerde yapılan bu karışımları bir araya getiriyoruz. Bir araya getirdiğimiz malzemeleri tekrar çırpıyoruz. Son aşamada un yediriyoruz. Krem karamel, ya da porselen sufle kaplarına koyuyoruz. Kaba yapışmaması için kabı önce yağlamak iyi olur. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 15 dakika pişiriyoruz. Servis yapılınca kekin içindeki sos dışarıya akıyor. Güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. Yemesi gayet hoş bir kek. Yaklaşan yılbaşı öncesinde yapılması tadılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi’ne davetli olarak gelen ve öğrencilere kekin yapımında yardımcı olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Tolga Gül ise, kekin yapılış ve şekil olarak sufleye benzediğini aktardı. Gül, “Sufleden tek farkı, sufle tabakta servis edilirken, bu kekte kenarlar tamamen donuyor ve ortası tamamen boş kalıyor. Keki özel kılan şey de içinin boşluğu oluyor” dedi.

“ŞEKER ÜŞÜMEYİ ENGELLİYOR”

Havaların soğumasıyla bu kekin daha çok tercih edilmesi gerektiğini de belirten Tolga Gül, “Bu kek özellikle kış aylarında, soğuk zamanlarda insanların üşümelerini durdurmak için yapılan çok özel yiyeceklerden bir tanesi. Çünkü şeker oranı çok fazla. Hem çikolatadan şeker alıyor hem de biz yaparken şeker ilave ediyoruz. Şeker oranı fazla olduğu için kandaki şeker oranı artıyor ve böylece üşüme de bir nevi engellenmiş oluyor” şeklinde konuştu.