MANİSA (AA) - Soma'nın Yırca mahallesinde kurulması planlanan termik santralle ilgili acele kamulaştırma kararının Danıştay 6. Dairesi kararıyla iptal edilmesi sonrası Yırca'da bayram havası yaşanıyor.

Yırca Muhtarı Mustafa Akın, dün akşam ulaşan kararla köylünün büyük sevinç yaşadığını, kasım ayından bu yana sürdürdükleri mücadelenin zaferle sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Aylardan köylüler üzerinde baskı kurulduğunu ama insanların haklı olduklarından emin olarak mücadeleye devam ettiğini anlatan Akın, "7 Kasım günü ağaçların kesildiği gün durdurma kararı çıkmıştı, dün akşam da iptal kararı geldi. Ağaçlarımız gitti belki ama topraklarımızı kazandık, haklılığımızı gösterdik. Köylü çok mutlu, gözyaşlarımızı tutamadık. Artık önümüzdeki sürece bakacağız kesilen ağaçların yerine mart sonu gibi ağaçlandırma yapacağız. Kesilen 6 bin 600 ağaç yerine dikmek üzere elimizde 8 bin fidan var. Bir bu kadar daha lazım. Sivil toplum kuruluşlarından fidan desteği bekliyoruz" dedi.

Bölgede santral yapmanın mevcut kararlarla mümkün olmadığını ancak TBMM'de alt komisyonlarda Zeytincilik Kanunu'nda değişiklik yapılmasıyla ilgili bir çalışma bulunduğuna dikkati çeken Akın, "Zeytincilik Yasası değişirse şirket burada bir deneme daha yapabilir. Çünkü taslağa göre 25 dönümün altındaki zeytinlikler, zeytinlik alan tanımından çıkarılıyor. Köylüler, bugüne kadar hukukun kendilerine verdiği hakları kullanarak mücadele verdi. Yasa çıkarılırsa da iptali için mücadele veririz. Ama burada bir termik santral istenmediğini aylardır anlatmaya çalışıyoruz" diye konuştu,

Muhtar Akın, termik santral kurmak isteyen şirketin Soma'da hediye kolileri dağıttığını, başka bir bölgede santral kurma planlarının olduğunu duyduklarını belirterek, "Şirket Soma'da uygun bulduğu başka bir yerde termik santral kurabilir ama biz burada bir santral yapılmasına hukuk çerçevesinde müsaade etmeyeceğiz" dedi.

- "Verilen karara itiraz olursa üst mahkemede görüşülür"

Yırca Mahallesi sakinlerinin avukatlığını yürüten Greenpeace Avukatı Deniz Bayram ise Danıştay'ın verdiği kararda Zeytincilik Kanunu'nun referans gösterildiğini, zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafe içinde kimyevi atık bırakan enerji ve sanayi üretiminin yapılamayacağını belirttiğini ifade etti.

Acele kamulaştırma seçeneğinin termik santral yapımında kullanılamayacağının belirtildiği kararda EPDK'nın da ilgili kanunun imara açılabilme konusunda istisna hükümlerin bulunduğu görüşlerine yer verildiğini kaydeden Bayram, mahkemenin bu savunmaya karşı enerji üretim santrallerinin bu istisnaları kapsamadığına dikkati çektiğini belirtti.

Müdahil şirketin projeyle ilgili ÇED kararının onaylandığını belirtmesine karşı da mahkemenin, köylülerin ÇED kararına karşı Manisa İdare Mahkemesi'nde açtığı ve yürütmeyi durdurma kararı verilen davaya atıfta bulunduğunu söyleyen Bayram, "Verilen kararın gerekçeleri çok güçlü. İtiraz olursa üst mahkemede görüşülür" dedi. 

Greenpeace'in Zeytincilik Kanununda değişiklik öngören çalışmaya da dikkati çekmek üzere bir kampanya başlattığını ifade eden Bayram, "Burada yaşananlar bu yasanın neden değişmemesi gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor. Eğer yasal değişiklik olursa da bunun Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırılığı konusunda gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu. 

- Zararın tanzimi için suç duyurusu

Avukat Deniz Bayram, Danıştay'ın kararı sonrası kesilen 6 bin 600 ağaç için ve başvurularına rağmen işlem yapmayan kurumlar için suç duyurusunda bulunduklarını, köylülerin de zararlarının tazmini için suç duyurusunda bulunmaya başlayacağını belirtti.

Verilen kararı sevinçle karşıladıklarını söyleyen köy sakinlerinden Fatma Saygılı, "Zeytinlerimiz gitti ama toprağımızı geri kazandık. Tekrar dikeceğiz, büyüteceğiz. Bu karar çocuklarımız için çok iyi oldu. Bu kararı veren Danıştay'ı alkışlıyorum" dedi.

Hacer Özdemir ise termik santrali yapmak isteyen şirketi buradan göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Bizim zaten havamız kirli. 2 tane santral var burada. Çok isteyen varsa tarlasına toprağına santrali kurdursun, çalışsın. Biz burada santral istemiyoruz" ifadelerini kullandı.