Manisa’nın Soma ilçesinin Yırca Mahallesinde, bir şirketin yapacağı termik santral için daha önce Danıştay tarafından verilen acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararının ardından şimdi de ÇED olumlu kararı yürütmesi, Manisa İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

Soma’nın Yırca mahallesinde kurulması planlanan Kolin Termik Santrali’nin acele kamulaştırmasından sonra, Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne de yürütmeyi durdurma geldi. Greenpeace ve köylülerin açtığı davada, Manisa İdare Mahkemesi, santrale verilen ÇED olumlu kararını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunması alınana kadar ortadan kaldırmış oldu.

Soma’nın Yırca mahallesinde yapılması planlanan termik santral için, Danıştay 6’ncı Daire’si tarafından verilen acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararının ardından, bu kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Manisa İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın gerekçesinde santral inşaatının ağaçlar için geri dönülemez zararlara yol açabileceği, halihazırda dikili bulunan zeytin ağaçlarının kaldırılmasının gündemde olması gösterildi.

Greenpeace’in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, bu kararın, bir kez daha şirketin Yırca’da 6 binden fazla zeytin ağacı sökerken suç işlediğini, bu sırada Manisa Soma’da bulunan idari birimlerin de gerekli tedbirleri almadığını gösterdiğini belirterek "Soruyoruz; hukuka aykırı bu ÇED Olumlu Kararı nedeni ile sökülen binlerce zeytin ağacının hukuki sorumluluğu nasıl üstlenilecek? Türkiye’de pek çok projede olduğu gibi, bu ÇED kararı da kömürlü termik santral projelerinin çevre ve insan sağlığına olan zararları görmezden gelinerek verilmiş. Her yönüyle hukuksuzluklar ve çevre ve sağlık riskleriyle dolu olan bu proje iptal edilmeli ve Türkiye, kömüre dayalı enerji politikasında vazgeçmelidir. Hukuka aykırı işlemlerin altında imzası olan ve başvurularımıza rağmen söküm işlemini durdurmak için önleyici ve koruyucu tedbirleri almayan kişiler hakkında gerekli tüm idari ve cezai süreçleri takip ediyor olacağız” dedi.