Antalya’da, beyin anevrizması geçiren ve 2.5 ay yoğun bakımda kalan pratisyen hekim Babür Volga Yaşar, Memorial Antalya Hastanesi’ndeki meslektaşlarının başarılı operasyonlarıyla sağlığına kavuştu.

MESLEĞİNE GERİ DÖNDÜ

Antalya’da işyeri hekimliği yapan 25 yıllık pratisyen hekim Babür Volga Yaşar (56), geçen Mart ayında mutfakta eşi hemşire Ayşegül Yaşar ile sohbet ettiği esnada bir anda baygınlık geçirdi. Hemşire eşinin ilk müdahalesinin ardından Volga Yaşar, ambulansla Memorial Antalya Hastanesi’ne kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde beyin anevrizması (beyin damar yapısında kalıcı balonlaşma) geçirdiği tespit edilen Yaşar, hızlı ve başarılı ameliyatlar ve 2.5 aylık yoğun bakım sürecinin ardından sağlıklı olarak taburcu edildi. Yaşar, doktorlarının ve eşinin desteğiyle geçirdiği rehabilitasyon sürecinin ardından sağlığına kavuşarak mesleğine döndü.

YOĞUN BAKIMDA 2,5 AY

Babür Volga Yaşar’ın ameliyatlarını gerçekleştiren Memorial Antalya Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü’nde görevli Uzman Dr. Erhan Özden, meslektaşının kendilerine anevrizmatik beyin kanaması yani beyindeki bir baloncuğun kanamasına bağlı olarak, şuuru kapalı ve hayati fonksiyonlarının kötü durumda geldiğini hatırlattı. Dünyadaki en kötü beyin kanaması ile gelen Babür Varol Yaşar’ın tedavisine başladıklarını ifade eden Dr. Özden, “İlk etapta hastamızın hayati fonksiyonlarını stabilleştirdik. Yoğun bakımda beyin koruyucu tedavi yaptık. Solunum desteğini ve kalbine destek sağladık. Beyninin kanayan bölgenin diğer kısmına vereceği hasarı engelledik. Başarılı bir ameliyatın ardından yaklaşık 2.5 ay süren her dakikası çok önemli bir yoğun bakım süreci başladı.Hastamızın hayati fonksiyonlarının hepsini belirli standartta tutarak, başarılı bir rehabilitasyon süreci geçirdik. Bu şekildeki vakaların dünyada yüzde 90’ı kaybediliyor. Kalanların yüzde 90’ı bitkisel hayatta veya çok ağır nörolojik hasarla hayatlarına devam ediyor. Hastamızın şuan hayati fonksiyonları yerine geldi. Günlük işlerini de normal olarak yapabiliyor” diye konuştu.

“YÜZDE 90’I KAYBEDİLİR”

Anevrizmatik kanamaların yüzde 30’unun hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini dile getiren Dr. Özden, “Hastaneye ulaşanların da yüzde 90’ından fazlası kaybedilir. Kaybedilmeyen hastaların büyük bir kısmı ya bitkisel hayattadır ya da ağır nörolojik hasarla mücadele eder. Meslektaşım gibi normal hayata devam edip hatta hekimlik mesleğini sürdürebilecek düzeyde iyileşme çok nadirdir” ifadelerini kullandı.

100 BİNDE 15 KİŞİ DE GÖRÜLÜR

Halk arasında beyin anevrizmasının sanatçı Ebru Gündeş’in hastalığı olarak bilindiğini aktaran Dr. Özden, “Toplumda yakalanılma oranı çok seyrek değildir. 100 binde 10-15 kişi bu hastalığa yakalanır. Ama seviyeleri vardır. Babür Volga Yaşar en ağır düzeyde olanıydı. Sağlığına kavuştu. Bizim en büyük mutluluğumuz budur” dedi.

DR. YAŞAR 25 YILLIK ACİL SERVİS UZMANI

25 yıllık acil serviste pratisyen hekimlik yaptığını kaydeden Babür Volga Yaşar, elinden kendi rahatsızlığına yakalanan çok hasta geçtiğini ve bir çoğunu kaybettiklerini hatırlattı.

EŞİM VE DOKTORUM OLMASA BEN YOKTUM

Hastalığının çıkış sürecini anlatan Dr. Yaşar, “Mutfakta eşimle sohbet ederken birdenbire bayıldım ve gözümü açtığımda hastanedeydim. Tedavi sürecimde hep birilerinin yardımına muhtaçtım. Tekerlekli sandalyeyle çıktım. Evde de rehabilitasyona devam ettim. Şimdi yürüyorum kendi işimi yapıyorum. Şu an çok mutluyum. İşimde çalışabiliyorum. Doktoruma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Eşim ve doktorum olmasa şuan ben yoktum. Yüzde 80 normale döndüm” şeklinde konuştu.

"EVDE OLMAM BÜYÜK ŞANS"

Eşine yaptığı ilk müdahaleyle hayata tutunmasını sağlayan hemşire Ayşegül Yaşar da o an evde olmasının büyük bir şans olduğunu nitelendirdi. Eşinin bir anda bayıldığını hatırlatan Ayşegül Yaşar, “İlk müdahaleyi yaptım. Solunumu gitmişti, şuuru kapalıydı. Hızlı bir şekilde hastaneye ulaştırdık. İşin içinde olmak bir taraftan iyi, bir taraftan çok zor. Hastanemizin katkısı çok büyüktü. Biz hastaneden hastaları gönderdikten sonraki süreci çok fazla bilemezdik. Rehabilitasyon kısmı vardı. Zorlu bir süreç. Ama eşimi hayata yeniden tutunduğu için mutluyum” diye konuştu.

Hastaneye sedye ile gelen Babür Volga Yaşar ve Ayşegül Yaşar çifti şimdi de el ele çıkmanın mutluluğunu yaşıyor.