AFYONKARAHİSAR (AA) - Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki Afyonkarahisar bölgesine ait yöresel kıyafetler, "Kitre Bebekler" üzerinde yaşatılıyor.

Afyonkarahisar Belediyesi ile Halk Eğitim Merkezi'nin tarihi Taş Medrese'de ortaklaşa düzenlediği kursta, yöresel kıyafetler "Kitre bebekler" üzerine giydirilerek yaşatılmaya çalışılıyor.

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde giyilen yöresel kıyafetlerin unutulmaması için açılan kurs yoğun ilgi görüyor.

Kurs eğitmeni Emine Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kitre"nin geven otunun öz suyu olduğunu ve yapışkan bir madde özelliği taşıdığını belirterek, "Pamukla birleştiği zaman porselen gibi kalıplaşıyor. Bebeğimizin ilk önce tellerle ana gövdesini oluşturuyoruz. Daha sonra kol, bacak ve gövde dikiyoruz. Akabinde pamuk dolduruyoruz" dedi.

Daha sonra bebeğin kaşını, gözlerini, burnunu ve kulaklarını yaptıklarını kaydeden Dalgıç, "Kitreyle de yüz hatları belirginleşiyor. Genellikle kitre bebeklerde Afyonkarahisar'ın Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi yöresel kıyafetlerini dikiyoruz. Özellikle üç etek kullanıyoruz, başlıkların da olsun, yemenisin de olsun. Yine Afyonkarahisar'da semazen ön plandadır. Bunu da çoğu insanlar bilmiyor. Semazenlerin de kitre bebeklerini yapıyoruz" diye konuştu.

- Sabır istiyor

Kitre bebek yapmanın zor bir iş olduğunu söyleyen Dalgıç, "Bu meslek gerçekten sabır isteyen bir iş. Tek tek pamukları alıp bebeğe yerleştiriyorsunuz. Kıyafetlerin dikimi de çok zor. Makyajı, saçı çok uğraştırıyor. Bir kitre bebeğin yapımı iki hafta sürüyor. Ama ben bu işi yapmaktan çok zevk alıyorum" dedi.

Dalgıç son olarak, "Kitre" bebeğin Türkiye'de pek bilinmediğini ve Afyonkarahisar'ın tarihi yöresel kıyafetlerini bu yaptıkları bebeklerde yaşatmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.