ATİNA (AA) - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, "Türkiye, Yunanistan'ın en iyi komşusu. Bu çerçevede kültür, eğitim ve ekonomi alanlarındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerek" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs’taki müzakere süreci, sığınmacı krizi ve NATO’nun bu konudaki adımları konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sözlerine "Türkiye, Yunanistan’ın en iyi komşusu" diyerek başlayan Kocias, bu çerçevede, kültür, eğitim ve ekonomi alanlarında ilişkileri daha da geliştirmek gerektiğini söyledi. İki ülke arasında turizm alanında ilişkilerin çok olumlu anlamda geliştiğini ifade eden Kocias, finans ve yatırım konularında da yol almak için iyi yöntemler bulabileceklerine olan inancını dile getirdi.

Nikos Kocias, iki ülke arasında bazı sorunlar olduğunun herkes tarafından bilinse de bu konuları çözmek için olumlu enerjiye sahip olunduğunu vurguladı. Bakan Kocias, Türkiye ile uzun yıllardır süren bu problemlere nasıl çözüm bulunabileceği ve ilişkileri ülkeler ve halklara yarar sağlayacak şekilde geliştirmek için pozitif adımların nasıl atılabileceği konularında tartışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “8 Mart’ta İzmir’de yapılacak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin pozitif bir çalışma ortamı yaratmasını, Davutoğlu ile Çipras arasında ortak bir bildiri sağlanmasını umut ediyorum. Böylelikle, imzalanacak 5 anlaşma bize pozitif anlamda katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

"Sığınmacı krizi çok boyutlu bir mesele"

Nikos Kocias, Ege’de yürütülecek NATO devriyelerinin faaliyetlerine ilişkin olarak, durumun daha geniş şekilde gözlemlenerek Tükiye’ye en çok hangi bölgelerden girildiğine ilişkin bilgi verileceğini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Sığınmacı kriziyle ilgili en büyük problemlerden biri sığınmacılar ve onlara iş yapan kişiler arasındaki bağlantı. NATO, çözümün bir parçası olacak. Bu konuyu birçok Avrupa ülkesiyle konuştum. Sığınmacı krizi kolay ya da tek boyutlu değil. Sığınmacı krizi çok boyutlu bir mesele, Bu sorunu çözmek için çok yönlü yanıtlar bulmak zorundayız. Tek bir çözüm olduğunu düşünmek bizi hata yapmaya sevkeder. Dünyanın en gelişmiş ülkesi ABD. Meksika’dan gelen göçmenlere karşı en modern şekilde savaş veriyor. Peki sonuç nedir? Ülkede, Latin ve merkez Amerika’dan 43 milyon ekonomik göçmen var. Bunların 40 milyonu hala yasa dışı.”

Kıbrıs’taki müzakere süreci

Kıbrıs’taki müzakere sürecini de değerlendiren Bakan Kocias, "Adada çözüme ulaşmak için iyimser olmak ve iyi iş çıkarmamız gerekiyor. Çalışmalıyız” görüşünü dile getirerek, kendisinin iyimser bir kişi olduğunu ve bu özelliğini tarihi gözlemleyerek değil, aktif olduğu için edindiğini anlattı. Kocias, “Kıbrıs konusunda gerçek çözüm için işimizi yapmalıyız” ifadelerini kullandı.