AKSARAY (AA) - Türk halk şairi ve mutasavvıf Yunus Emre, Aksaray ve Kırşehir valiliklerince düzenlenen programda anıldı.

Aksaray'ın Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyünde bulunan Ziyarettepe mevkisindeki Yunus Emre Anıt Mezarı'nda düzenlenen anma programı, Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. Tören alanındaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Aksaray Valisi Şeref Ataklı, yüksek tasavvuf kültürüyle Anadolu'yu şekillendiren büyük şahsiyetlerin yoğunlaştığı bölgelerden birinin de Orta Anadolu olduğunu söyledi.

Anadolu'da ilmin zirveye ulaştığı dönemlerde tasavvuf hayatında Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Tapduk Emre, Yunus Emre, Ahi Evran, Somuncu Baba, Hacı Bayram-ı Veli gibi büyük zahit ve alimlerin, Anadolu'nun manevi iklimi içerisinde insanların gönül dünyasını aydınlattığına dikkati çeken Ataklı, Yunus Emre'nin de İslam tasavvuf geleneğiyle yetişmiş, tasavvuf dünyasının yıldızı makamına erişmiş büyük bir şahsiyet olduğunu bildirdi.

Ataklı, bugün itibarıyla Yunus Emre'nin evrensel mesajlarının tüm dünyaya ulaştığı, sevgi dilinin ortak adı olduğunu belirtti.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk ise Yunus Emre'nin medrese mezunu birisi olmadığını ancak onun alim bir kişi olarak sözlerini, ilhamı hak ile söylediğini ifade etti.

Yunus Emre'nin dostça ve kardeşçe, sevgi dili ile konuştuğunu anlatan Şentürk, "Bu topraklarda yetişen alimler bütün dünyaya ışık, nur saçarak, çağları aşan bir üslupla beyanda bulunmuşlardır. Kıyamete kadar da o beyan, o üslup, insanlığa yol gösterecektir" dedi.

Etkinlikler kapsamında Kırşehir Müftülüğü ilahi grubu tarafından Yunus Emre şiirleri ilahi formunda seslendirildi. Kırşehir Valiliği tarafından düzenlenen Yunus Emre Şiirlerini Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirlerini okudu.

Yunus Emre Konulu oyunun sahnelendiği tören, çilehane ziyaretiyle sona erdi.

Anma programına, MHP Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, Kırşehir İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bulut, Aksaray İl Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Akın, daire müdürleri, sivil toplum örgütü başkanları ve vatandaşlar katıldı.